hulladékgazdálkodás

2020.01.07. 07:00

Lebonthatjuk a karácsonyfát, ingyen elszállítják

Hagyományosan minden évben vízkereszt ünnepén, január 6-án szokás lebontani a karácsonyfákat. Az ünnepet megelőző és követő napokban fenyőfák százai kerülnek az utcára, s várják elszállításukat, további hasznosításukat. Utánajártunk, megyénkben mikor viszik el ezeket.

Barta Katalin

Fotó: Daniel Beran

Az elkövetkező napokban mindenki igyekszik megszabadulni a díszeitől megfosztott, lecsupaszított fenyőfáktól. Megyénkben már e héten elkezdődik az utcára tett fenyőfák elszállítása, a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek előre megadott időpontokban viszik majd el az örökzöldeket, természetesen díjtalanul.

Egerben az Egri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítja a karácsonyfákat három hétvégén. Sebestyén Péter, a cég vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyeszékhelyen a gyűjtés a vízkeresztet követő első szombaton indul, azaz január 11-én, majd 18-án és 25-én folytatódik.

A cég arra kéri ügyfeleit, hogy a fákat a környezetet nem szennyező, illetve a forgalmat nem veszélyeztető módon, azaz díszek, fényfüzérek, talp nélkül szíveskedjenek kihelyezni, az adott napokon reggel hat órára. Társasházi övezetekben a hulladékgyűjtő edény mellé, míg magánházas övezetekben az ingatlan elé tegyék ezeket. Ha olyan méretű karácsonyfát helyeznek ki, ami nem fér a járműbe, illetve ha lemaradnak az említett időpontról, úgy az egri, Homok u. 26. szám alatti hulladékgyűjtő udvarban díjtalanul leadhatják azt nyitvatartási időben.

A karácsony előtt nagy gonddal díszített fenyőfák is az utcán végzik Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A társaság más szolgáltatási területén az alábbi napokon gyűjtik be a fenyőket. Január 13-án és 20-án Verpeléten, Tarnaszentmárián, Vécsen, Kisnánán, Makláron, 14-én és 21-én Andornaktályán, Szarvaskőn, Nagytályán, Bélapátfalván, Kerecsenden. Míg 15-én és 22-én Kápolnán, Feldebrőn, Felsőtárkányban, Kiskörén. Január 16-án Kompolton, Aldebrőn, Tófalun, Tarnamérán, Ostoroson várható a szállítás. Január 17-én és 24-én Egerszalókon, Demjénben, Egerszóláton, Novajon, Noszvajon gyűjtik össze a karácsonyfákat.

A maga területén a fenyőfák begyűjtését az NHSZ Mátra Hulladékkezelő Nonprofit Kft. is díjtalanul vállalja, közölték. A közterületek rendjének és tisztaságának megóvása, illetve a balesetek elkerülése érdekében fontos, hogy a lebontott karácsonyfákat ne dobják az úttestre, a parkokba, a zöldterületekre, hanem helyezzék a hulladékgyűjtő edények mellé vagy azok helyére. A szolgáltató arra kér mindenkit, hogy a fenyőket idegen anyagoktól mentesen helyezzék ki a szállítási napon reggel 7 óráig. Gyöngyösön január 15–16–17., valamint január 29–30–31. között, míg Mátrafüreden január 17-én és január 31-én gyűjtik össze a fákat. Emellett a gyöngyösi Kenyérgyár út 19. szám alatti hulladékgyűjtő udvarban is díjtalanul leadhatók a fák nyitvatartási időben.

Pétervására környékén a Pevik Nonprofit Kft. végzi a szemétszállítást és viszi el a fenyőfákat. Garai Ferenctől, a cég ügyvezetőjétől megtudtuk, a vállalat ellátási körébe tartozó településeken január 13-a és január 17-e között, a szemétszállítással egy időben gyűjtik a fákat. Ezenfelül biztosítanak még egy időpontot, január 25-én, szombaton még egyszer minden településen végigmennek majd autóikkal, s elszállítják a kihelyezett örökzöldeket.

Kisköréről az NHSZ Mátra Nonprofit Kft. viszi el a fenyőket, míg Hevesről az egri cég.

Megtudtuk azt is, hogy az örökzöldet a cégek hasznosítják energetikai célra vagy pedig komposztként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában