siker

2020.01.17. 13:13

Mátrai chardonnay lett Debrecen Város Bora

Húsz pincészet nyolcvankét bora közül kerültek ki Debrecen város borai, az eredményt a napokban hirdették ki.

H. É.

Fotó: Miskolczi Jano

Idén klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában mérkőztek a nedűk. Két kategóriában is a gyöngyöstarjáni Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet nyerte el a Debrecen Város Bora címet. A díj növekvő presztízsét mutatja, hogy a Debrecen Város Bora kitüntető címet az idén egy teljes borsornak ítélték oda.

– A tizennyolc tagú zsűri, melynek elnöke dr. Fiáth Attila, nemzetközi borakadémikus volt, nyolc borvidék több mint nyolcvan nedűje közül választotta ki a cím nyerteseit – ismertette Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke. Klasszikus és prémium fehérbor kategóriában a zsűri egyaránt mátrai borra, mégpedig a Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet tételeire adta voksát. Az előbbiben a 2018-as Mátrai Rajnai Rizling, prémium kategóriában pedig a 2018-as Mátrai Paskomi Chardonnay viselheti ezen túl a Debrecen Város Bora címet. A díjat Szőke Mátyás vette át, aki lapunknak elmondta, nagyon örül az elismerésnek.

Papp László, Debrecen polgármestere és Szőke Mátyás a díjátadón Fotó: Mátrai Hegyközségi Tanács

– A Paskomi Chardonnay nagyon népszerű termékünk, amelyet válogatott szőlőből készítünk egy adott dűlőről, és amelyet aztán barrique hordóban érlelünk. A Mátrai Rajnai Rizling pedig új termék, melyet egy évig nagy hordóban tartottunk, majd palackoztuk. Nagyon gyorsan, nagyon népszerű borunk lett ez is. Még külföldön nem szerepeltek ezek a tételek, ám a terveink szerint – remélhetőleg hasonló sikerrel – ott is megmérettetnek – fogalmazott a gyöngyöstarjáni borász.

Év borásza

Szőke Mátyás 2017-ben lett az év borásza, elsőként a Mátrai borvidékről. A gyöngyöstarjáni szakember a 70-es évektől foglalkozik borkészítéssel, ma már fiával, Zoltánnal gazdálkodnak. Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai versenyeken kiemelt eredményeket érnek el boraik. Több alkalommal elnyerték a Mátrai borvidék legszebb vörösbora címet, és többször kaptak kitüntetést nedűik nemzetközi versenyeken is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában