oktatás

2020.01.20. 14:00

Megoldást keres a bezárás ellen az egri Móra Ferenc tagiskola

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány még 2009-ben perelte be az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskoláját szegregáció miatt.

Molnár Helga

A jövő tanévtől már nem indul első osztály az iskolában

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A tagiskolában az enyhén értelmi fogyatékos, sajátos nevelési igényű, integrálható autista diákok tanulnak. A bíróságon másodfokú ítélet született, amely egy deszegregációs terv elkészítésére kötelezte az Egri Tankerületi Központot (ETK). A terv szerint öt év alatt leépíthetik és bezárhatják az iskolát. Megkerestük Séra Jánosné tagintézmény-vezetőt, aki közleményben reagált. Azt írta, hogy a perről az előző tanévben szereztek tudomást.

– A perrel kapcsolatban senki sem tájékoztatta iskolánkat. Sem a szülőket, sem a vezetőséget, sem a kollégákat nem keresték meg kérdéseikkel. Az ETK-nak szolgáltattunk adatokat az ítélet meghozatala előtt. Tavasz óta együtt keresünk megoldást a fenntartóval a szegregáció megszüntetésére. Sem a tankerület, sem az iskola részéről nem történt szegregáció – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az elkülönítés, azaz a hátrányos helyzetű gyermekek nagyobb aránya a szülők szabad iskolaválasztásának köszönhetően alakult ki. Úgy fogalmazott, a gyermekek egy elfogadó környezetben tanulhatnak, elfogadják egymást. A szülőktől sem érkezett semmilyen negatív kritika.

A jövő tanévtől már nem indul első osztály az iskolában Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Az iskola felmenő rendszerben történő megszüntetése hátrányosan érintheti a tanulóink fejlődését, tanulási kudarcnak lennének kitéve, ezáltal növelné a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok arányát – írta.

Balázs Eszter, aki a szülői munkaközösség elnöke, azt mondta lapunknak, a bírósági ítélet nem befolyásolta volna az intézmény sorsát.

– A tankerület viszont úgy készítette el a deszegregációs tervet, hogy öt év alatt leépíti és bezárja az iskolát. Megoldásként azt javasoltuk, hogy az iskola legyen gyógypedagógiai oktatási intézmény, illetve ajánlottuk azt is, hogy körzetekkel hígítsák a létszámot – tette hozzá.

Megkérdeztük Ballagó Zoltánt, az Egri Tankerületi Központ igazgatóját is.

– Az említett intézménynek nincs a többi egri iskolához hasonló beiskolázási körzete. A szándékunk az, hogy a 2020/2021-es tanévtől kezdődően minden első osztályos tanuló a lakóhelye vagy ennek hiányában a tartózkodási helye szerinti körzetes intézménybe kerüljön. Tekintettel arra, hogy a nevezett iskolában bírósági ítélet mondta ki a szegregáció tényét, ezért a jövő tanévben nem indul első osztály, az intézményt felmenő rendszerben szüntetik meg – közölte. Hozzátette, Eger valamennyi általános iskolájában biztosított a diákok szakszerű oktatása, az igényeknek megfelelően biztosítják a pedagógiai asszisztenseket, gyógypedagógusokat és a sajátos nevelési igényű tanulók ellátásához az utazó gyógypedagógus-hálózatot.

Hangsúlyozta, az érintett tagiskolában felszabaduló oktatók munkájára a továbbiakban is számítanak. Rákérdezünk a szülői javaslatra is.

– A felvetés, hogy az intézmény alakuljon át gyógypedagógiai intézménnyé, nem megvalósítható, mivel integráltan, a többségi tanulókkal együtt nevelhető diákokat lát el, akiket nem lehet szegregáltan oktatni – válaszolta.

Egyeztetne a polgármester

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere pénteken közleményben reagált az eseményekre. Mint írja, az egri önkormányzat a sajtóból értesült az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskolájának tervezett bezárásáról. Szavai szerint a városvezetésnek – bár döntési jogköre nincs az ügyben – a határozott álláspontja az, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne szűnjön meg egy olyan egri intézmény, amely több mint harmincéves múltra tekint vissza a sajátos nevelési igényű, tanulásban akadályozott gyermekek nevelésében. A városvezető ezért egyeztetést kezdeményez az ügyben érintett minden szereplővel, így a szülőkkel, az intézmény vezetésével, tantestülettel, a fenntartó Egri Tankerületi Központtal és a kormányzattal a helyzet megnyugtató rendezése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában