kirándulás

2020.01.06. 17:30

Mesés kaptárköveket rejt a Bükk (varázslatos fotók)

A tervezett Bükk-vidék Geopark egyik kiemelt helyszíne a szomolyai védetté nyilvánított kaptárköveket bemutató tanösvény. 

Heol

Szomolya, 2020. janur 5. A Bkki Nemzeti Park Igazgatsg Kaptrk tansvnye Szomolya kzelben 2020. janur 5-n. A tervezett Bkk-vidk Geopark kiemelt helyszne a szomolyai vdett nyilvntott kaptrkveket bemutat tansvny. A kaptrkvek olyan sziklaalakzatok, kp alak ktornyok, amelyek oldalaiba flkket s egyb mlyedseket faragtak. MTI/Komka Pter

Fotó: Komka Péter

A méltán híres szomolyai Kaptárkövekről Komka Péter, az MTI fotóriportere készített friss fényképeket, melyekkel reméljük meghozzuk olvasóink kedvét is egy újévi kiránduláshoz.

A település központjából nyugati irányba vezet ki a tanösvény, mely az 1960-ban védetté nyilvánított, 30,9 hektár nagyságú Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Terület természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa vonulat, mely Magyarország legtöbb fülkével (117 darab) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született – írja a kaptarko.hu.

 

A kaptárkövek olyan sziklavonulatok vagy kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba a régmúlt korok emberei fülkéket faragtak. Ezek a földtani alakzatok az ember formaalakító tevékenységének nyomait is magukon hordozzák, ezért régészeti, néprajzi, kultúrtörténeti értéket is képviselnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában