készségfejlesztés

2020.01.21. 07:00

Mintaprogramokkal segítik a tanárokat és a könyvtárosokat Egerben is

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és partnerei – közöttük a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár – együttműködésében megvalósuló projekt 2017-ben indult, s fejlesztési irányai támogatják egyebek mellett az olvasásfejlesztést, a digitális írástudás közvetítését, a könyvtárhasználat fejlesztését is. A részletekről beszélgettünk Pauer Erikával, megyei szakmai koordinátorral.

Molnár Helga

Az én könyvtáram című programhoz a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– Az intézmény a projektet kiemelt feladatnak tekinti, mely szorosan kapcsolódik könyvtárunk stratégiai célkitűzéseihez – kezdte. Úgy fogalmazott, küldetésük a minőségi könyvtári szolgáltatások folyamatos korszerűsítése, az, hogy az új elemek alkalmazásával népszerűsítsék az olvasást, fejlesszék a szövegértést, elmélyítsék a digitális kompetenciákat.

– Legfontosabb célunk, hogy – az iskolán kívüli tanulás kreatív lehetőségeit megadva – különféle készségeket fejlesszünk, az információforrások ismeretét és alkalmazkodási képességet adjunk át a fiataloknak, akik így versenyképessé válhatnak a jövő kihívásaival szemben – tette hozzá Pauer Erika.

Az általuk kiválasztott mintaprogram célközönsége az óvodáskorosztálytól a kisiskolásokon át a tinikorosztályig terjed, a közoktatás teljes spektrumát felölelve. Ezek izgalmas területekkel foglalkoznak, mint például a világhálón elérhető digitalizált közgyűjteményi tartalmak, a robotika, a programozás, az internet biztonságos használata. A legkisebbeknek két foglalkozást választottak ki, a kisiskolás-korosztályt célozza meg hat program, a felső tagozatosok számára öt mintaanyagot adaptáltak.

– A tini korosztályt két izgalmas akcióval várjuk. Fontos célközönségnek tartjuk a családokat is, hiszen évtizedes hagyománya van gyermekkönyvtárunkban ezeknek a közösségi eseményeknek. Ezért választottuk a rendkívül érdekes családi szórakozást nyújtó Bűntény a könyvtárban című mintaprogramot – részletezte. Mint mondta, a kiválasztott programok jól beilleszthetők a meglévő könyvtári szolgáltatások körébe, a kollégák valamennyien rendelkeznek a szükséges kompetenciákkal.

Az én könyvtáram című programhoz a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A gyermekkönyvtár szolgáltatási struktúrájával elkötelezett abban, hogy a 18 év alatti fiatalok a pedagógusokkal és a szülőkkel együtt megtalálják a mindennapok ismeretszerzési, kulturális és közösségi színterét az intézményben. A kiválasztott programok a gyermekkönyvtár hagyományos népmesemondásra, biblioterápiára, drámapedagógiára épülő foglalkozásaival kiválóan összhangba hozhatók. Tavaly Az én könyvtáram pedagógiai workshopon felmerült igények alapján az egri óvodák, általános iskolák és 6-8 osztályos gimnáziumok számára éves könyvtári programfüzetet állítottak össze Tanulj és játssz a Bródyval! címmel.

– Az én könyvtáram program célja, hogy skandináv mintára a könyvtárak kreatív, ismeretszerzési, kulturális és közösségépítő színtérként legyenek részei a gyerekek és fiatalok mindennapjainak – zárta beszámolóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában