autópiac

2020.02.26. 17:30

A Ford Focusból árulják a legtöbbet Heves megyében

A legnagyobb hazai online autópiac segítségével kerestünk választ a következő kérdésekre: milyen idős autókat vezetünk? Mely típusokra­ és márkákra keresnek rá legtöbbször a magyar internetezők? Hányszor cserél autót egy átlagos tulajdonos?

Szabadi Martina Laura

Az egri székhelyű Serulesmentes.hu oldalán is széles választék akad a használt autókból Fotó: beküldött

Fotó: Daniel Beran

Húszéves a Használtautó.hu, s a jubileum alkalmából felmérést készített a felhasználói között. Az elöregedő, átlagosan 14,2 éves hazai autóállományról szóló statisztikai adatok alátámasztásaként a honlap által megkérdezettek 34 százalékának 11–15 éves, további 23 százalékának 16–20 éves, 12 százalékának pedig húszesztendősnél is idősebb autója van.

Vagyis nyilvánvaló, hogy a válaszadóknak több mint egyharmada tizenhat évesnél is öregebb autót hajt. Az országos átlaguk pontosan tíz év és 11 hónap.

A Hírlap kérdésére a portál Heves megyei adatokat is megosztott velünk. Jelenleg 2347 aktív hirdetés van az oldalukon szűkebb hazánkból. Az eladásra kínált járművek a megyében az adatok szerint két évvel öregebbek, mint az országos átlag, ez a szám tíz év és nyolc hónap, míg a fővárosban ez alacsonyabb, csupán 8,7 év.

A hirdetések száma alacsonynak számít, aki használt autót keres, az nagyobb valószínűséggel találja meg Budapesten a kívánalmainak megfelelő járművet – ahol 27 ezer kocsit hirdetnek –, vagy a Pest megyében elérhető 15 ezer közül, esetleg Bács-Kiskunban, ott hét és fél ezer négykerekű keresi az új gazdáját.

Az egri székhelyű Serulesmentes.hu oldalán is széles választék akad a használt autókból Fotó: beküldött

Heves megyében egyébként Ford Focusból árulják a legtöbbet, épp hatvanegyet, ez kiugróan magas az utána következő Skoda Octaviához képest, ebből negyvenkilencet árulnak. Ezt követi a Suzuki Swift, majd a Renault Mégane. Ezen autók mindegyike csak néhány darabbal marad le a második helyen álló cseh autógyártó típusától.

Ha csupán a márkákat vesszük figyelembe, akkor kiderül, Opelből 284, Volkswagenből 245, Fordból 200, BMW-ből 140 és Renault-ból 153 szerepelt az eladásra kínált járművek között. Több megyében is hasonló a felhozatal, a helyezések variálódnak a fent említett nagy gyártók között.

A portál arra is választ adott, hogy milyen autókra keresnek rá leggyakrabban az internetezők. Tavaly a húsz legkeresettebb modell közül az első helyet – a közölt adatok alapján – csaknem nyolc és fél millió alkalommal nyerte Volkswagen Golf, ezt az Opel Astra követi, a harmadik hely pedig Volkswagen Passaté.

Drágább autót vesznek a férfiak

Ami az első saját személygépkocsi óta számított autócseréket illeti, a tapasztalat az, hogy a férfiak 31 százaléka háromnál is több alkalommal cserélt autót, ezzel szemben a hölgyek 33 százaléka egyszer sem. Az autóvásárlásra szánt összegeket áttekintve szintén érdekes különbségre derült fény a női és a férfi autótulajdonosok között. A válaszadók legnagyobb hányada, 39 százaléka egy- és hárommillió forint, a 22 százalékuk ötszázezer és egymillió forint közötti összeget költött legutóbb autó megvételére. Ennél kevesebbet a megkérdezettek 13 százaléka, három- és ötmillió forint között 15 százalékuk, ötmilliónál többet pedig 11 százalékuk fordított személygépjármű beszerzésére. Nemek szerinti bontásban viszont mindenképpen érdekes, hogy míg a nők 25 százaléka vásárolt 500 ezer forintnál olcsóbb autót, az uraknál ez az arány csupán tizenkét százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában