avatás

2020.02.02. 15:30

Tizenhat egri férfi tett esküt a fertálymesterek közösségében

Jubileumi évhez érkezett az 1996-ban újjáalakult Egri Fertálymesteri Testület. Február 1-jén, szombaton immár huszonötödször hangzott föl Várkonyi György főkapitány szájából az ünnepélyes mondat: Íme Eger város fertálymesterei! Az eskütétellel egybekötött, a városháza dísztermében lezajlott ünnepséget közös mise előzte meg a Bazilikában, a napot pedig a Lokálpatrióta Egylet által, újonnan avatott negyedmesterek tiszteletére rendezett bál koronázta meg.

Ebner Egres Béla

2020.02.01. 02.09. Eger - Fertálymenter avatás - Városháza dízterem - HMH - Nemes Róbert - NR

Fotó: Nemes Robert

Sora van annak, hogy Egerben valaki negyedmesteri tisztséget tölthessen be. Az egyes negyedek – melyekből immár tizenhat van a városban – úgynevezett kis suttogóin választanak szűkebb életterükből olyan polgárokat, akiket alkalmasnak vélnek a hivatal betöltésére. Őket veszi górcső alá a testület választmánya, s ha alkalmasnak találják a kiválasztott férfiakat, a fertálymesterek karácsonyán már bemutatkozhatnak az immár 320 főt számláló, nagy létszámú és a városban meghatározó súllyal bíró közösség előtt. Hivatalosan azonban az avatást, illetve az eskütételt megelőzően rendezett közgyűlés az, mely szavazataival – illetve hangos „vivát” kiáltással a soraiba emeli az újonnan elválasztandókat. A hivatal jelképét, a százráncú köpenyt azonban csak a hagyományosan Szent Apollónia napjához legközelebb eső szombaton – idén február 1-jén – a városháza dísztermében vehették vállukra a kiválasztott egri férfiak, akik ekkor szoríthatták kezükbe először a szalagos botot.

Az ünnepségsorozatot kezdő misét Varga József fertálymester és a negyedmesterek hitbéli alkapitánya, Buda Péter celebrálta a Bazilikában. Innen vonult az ünneplő tömeg a városházára, ahol az avató ünnepséget megtisztelte jelenlétével Csikós Miklós Jászkapitány és felesége, Eszes Béla, Jánoshida és Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, hitveseikkel együtt. Várkonyi György főkapitány először megköszönte a hivatalt leadó, „kiérdemült” viertelmeistereknek az éves munkát, hangsúlyozva, hogy ennek a „szeretetközösségnek” továbbra is meghatározó tagjai maradnak: A fáklyát ugyan ma átadjátok, de ne szűnjetek meg világítani elsötétülő világunkban! – helyezte intelmét a hivatalt leadók lelkére a testület vezetője. Majd az avatandókhoz szólt: Szépek, fontosak, értékesek vagytok! Szükség van rátok ott, ahol vagytok! Ajándék legyetek, embertársaitok számára – figyelmeztetett Várkonyi.

Buda Péter atya, alkapitány Eger polgármesterének figyelmébe e szavakkal „recommendálta” az avatandó negyedmestereket: Nemzetes Főbíró uram, szolgálatomat ajánlom Kegyelmednek, mint nagy jóakaratú uramnak, s prezentálom nemes Eger városának a mostan folyó 2020-as esztendőre elválasztott negyedmestereit azzal az alázatos instanciával, hogy végzendő dolgaikra szent esküvésüket meghallgatni ne terheltessék, és kegyes legyen! Megjelentek pediglen polgármester úr színe előtt eskütételre: Tóth László vállalkozó, Juhász Szabolcs vállalkozó, Szívós Győző színművész, Báder Ferenc vállalkozó, Bognár Ignác faipari üzemmérnök, dr. Báthory István fogorvos, Irlanda Dezső testnevelőtanár, Vincze István vegyészmérnök, Kovács Attila vállalkozó, dr. Boncz László jogász, Nyeste Gábor informatikus, dr. Juhász Gábor állatorvos, Török Attila agrármérnök, dr. Herczeg László belgyógyász, Pócsik Attila újságíró, és Simon Péter mentőápoló.

Ezt követően Mirkóczki Ádám „főbíró” vette ki az esküt a megválasztottaktól, majd Réti Árpád színművész zengő hangja szólította negyedenként az avatandókat. Ekkor vehették kezükbe először a szalagos botot s ekkor vették vállukra a százráncú köpenyt, s vele együtt – ahogy az az avatás szövegében elhangzik – negyedük minden gondját.

Az avatás napján rendezi az új fertálymesterek eskütétele alkalmából a Habis László által vezetett Egri Lokálpatrióta Egylet hagyományos bálját, amely idén tán soha nem látott népszerűségnek örvendett. Kétszázhuszan gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek a negyedmesterekkel.

A teljes cikket elolvashatja a Heves Megyei Hírlap hétfői lapszámában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában