értékek

2020.03.26. 17:30

Hamarosan elindulhat a Sirok és Szajla közötti tanösvény kiépítése

Sirok és Szajla között négy különböző hosszúságú és tematikájú gyalogos útvonalat alakítanak ki az elkövetkező hónapokban. A tanösvény megvalósításától a turizmus további élénkülésére számítanak.

Barta Katalin

A tanösvény a siroki könyvtár elől indul. A munkálatokhoz hamarosan hozzálátnak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Áprilisban megkezdődhet egy újabb turisztikai attrakció kiépítése, megvalósítása, amelynek célja az idegenforgalom további növelése. Bár a koronavírus az idei szezont beárnyékolja, de Sirokban és Szajlán is abban bíznak, hogy hamarosan visszatérhetnek a megszokott hétköznapok és újra elindulnak a kirándulók, pihenő vendégek a hazai kuriózumok felderítésére.

Ezt szolgálja a Sirok és Szajla közti tanösvény kiépítése, amely a remények szerint hamarosan elindulhat. Tuza Gábor polgármestertől megtudtuk, a községi önkormányzat konzorciumban Szajla helyhatóságával nyújtott be pályázatot a Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívásra, Interaktív séták a Tarna mentén címmel.

Ennek célja, a települések turisztikai vonzerejének növelése, a látogatók szemléletformálása, a helyi értékek megismertetése. A támogatási igényt sikeresen bírálták el, így Sirok több mint 203 millió, Szajla község pedig ötvenmillió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Megtudtuk, a tanösvény mindkét településen két részre bonthatóan valósul meg, egy-egy fogadóépület kialakítására és a tanösvény állomásainak kialakítására lesz lehetőség.

A tanösvény a siroki könyvtár elől indul. A munkálatokhoz hamarosan hozzálátnak Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Sirokban a könyvtár épületét alakítják át fogadóépületté, melyben ajándékbolt és kávézó is helyet kap, valamint az épület előtti park is megújul. Emiatt a könyvtár az építkezés idejére a Civil Házba költözik. Szajlán a sportpálya öltözőépületét újítják fel erre a célra.

Összesen négy különböző hosszúságú és tematikájú gyalogos útvonal kialakítása valósul meg, melyeken olyan szakaszok, állomások lesznek, amiket természetes, helyben található anyagok használatával alakítanak ki.

Sirokban három, míg Szajlán egy ösvényt terveznek. Ezek célja a két település természeti és kulturális értékeinek bemutatása, valamint felhívni a figyelmet az ember és a természet kapcsolatára, a tájépítészetre és a helyi mesteremberek építészeti munkájára.

Az ösvények mentén információs táblák adnak majd tájékoztatást az élővilágról, a települések történelméről, a helyi nevezetességekről, építészeti sajátosságaikról. Ezeket különböző helyeken állítják fel, s interaktív módon működnek majd.

A kék tanösvényen a Nyírjes-tó élővilágával ismerkedhetnek majd, ahol védett természeti értékeit láthatják a túrázók. A piros tanösvény az ember és természet kapcsolatát tárja fel. Ezen szakasz fő állomása a megújult barlanglakások lesznek, melyben jól látható, hogyan éltek korábban az emberek. Ezzel együtt a helyi építészeti hagyományok, és az ember természetben hagyott nyoma is felismerhető lesz. A zöld tanösvény a kőbe vájt nyomok és emlékek tematikát kapta, amelynek a Siroki vár lesz a középpontjában. Az oda vezető úton a kőbe vájt nyomok, és interaktív feladatok útján lehet majd megismerni a helyi élővilágot.

A negyedik ösvény a ciklámen tanösvény. Ez az egyetlen, amelyik mindkét, a projektben részt vevő települést érinti. Ez lesz a leghosszabb, amely az Attila útjai tematikát kapta. Ez a sétaút és lovas túra útvonal mentén a két fogadóépületet kapcsolja össze, mely a Tarna-völgyén keresztül halad majd. E szakasz fő látványossága a Szajlán található Attila-domb lesz. A helyiek szájról szájra örökített legendája szerint itt temették el a hunok királyát, Atillát. Az ösvények fő tematikája a helyi legendák, mondavilágok köré szövődik. A siroki Darnó király mondáját, a szajlai rész Attila király legendáját eleveníti fel.

Csak természetes anyagokból

A szakaszok tervezésénél alapvető cél volt a természetes anyagok használata, és hogy a burkolt felületek csak ott jelenjenek meg, ahol az szükséges. Az építmények, létesítmények alapanyaga a fa és a kő lesznek. A túraútvonalon több helyszínen is kialakítanak pihenő részeket, ahol fából készült padokat és asztalokat helyeznek el a kirándulók pihenését szolgálva. Az elmúlt években a siroki vár felújításának köszönhetően rendkívül népszerű kirándulóhellyé vált a község. Évente több tízezer látogató fordul meg, élénkítve a helyi kereskedelmet és a vendéglátóipar szereplőit. Az újabb fejlesztéssel a csodálatos természeti adottságokkal rendelkező, közeli Szajla is bekapcsolható az idegenforgalmi vérkeringésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában