járvány

2020.04.09. 07:30

A vírusveszély igazi hősökké tette a kétkezi dolgozókat Sirokban

Veszélyhelyzet van. Az önkormányzatokra, a polgármesterekre nagy felelősség hárul ezekben a napokban. Eljött az az idő is, amikor az iparban folyamatosan dolgozóknak is mondjunk egy hatalmas köszönetet.

Barta Katalin

Siroki vár

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A kritikus időszakban újabb kihívásokkal szembesülnek az önkormányzatok, a polgármesterek, a helyi adottságokhoz alkalmazkodva kell döntéseket hozni. Tuza Gábor, Sirok polgármestere azt mondja, elsődleges a lakosság egészségügyi, mentális és anyagi védelme, ellátása. Ez emberi és anyagi fedezetet kíván. A költségvetésüket megalkották, elfogadták, de a helyzet mindent borít, újratervezésre van szükség. Mindig is gondosak, költségtakarékosak voltak, ám most még nagyobb szigorra van szükség.

A rendkívüli önkormányzati ülésen augusztusig minden rendezvényt leállítottak a tilalom, s a költségek miatt. Nem tudják, milyen bevételekkel számolhatnak, s milyen váratlan kiadás lehet még.

– Három fő bevételi forrásunk van. A központi költségvetés támogatása, az iparűzési adó, valamint az idegenforgalomból származó bevételek. Az első elméletileg marad, de az idegenforgalomból származó bevételeinket elfelejthetjük. Elmarad a motoros találkozó, sorra mondják vissza a motelünk foglalásait. A vár látogatottsága a nullára zuhant, emiatt a parkolónk bevétele is eltűnt. A stabilitást, reményeink szerint, az iparűzési adó nyújthatja. Levélben kerestem meg a településen, illetve a Liszkó-völgyben tevékenykedő vállalkozásokat, vállalatokat. Örömömre szolgál, hogy mind az öt cég arról tájékoztatott, hogy a rendeléseik növekedtek, inkább munkaerőhiánnyal küszködnek. A fejlesztések is folytatódnak – tájékoztatott a község vezetője.

A RUAG és a működő siroki cégek sokat jelentenek a falunak Archív fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Érdeklődésünkre elmondta, a Mátrametálnál háromszázötven ember dolgozik. Befejezték az új csarnok építését, s negyvenszázalékos termelésnövekedésben bíznak. Rendelésük folyamatos, és emelkedő. Új termékek gyártását is tervezik, illetve elkezdték. A RUAG Ammotech Magyarországi Zrt.-nél háromszázharminchárman folyamatosan dolgoznak. Itt is a rendelések kielégítése a gond. Ők is a munkaerő hiányával küszködnek, annak ellenére, hogy próbálják a fiatalokat is bevonni a termelésbe. Az LHF Fémmegmunkáló Kft.-nél szintén stabil a foglalkoztatás. Ahová szállítanak, ott számítanak az általuk gyártott alkatrészekre, eszközökre.

A Tóth Metál CNC Forgácsoló és Kereskedelmi Kft. főként olyan termékeket állít elő, amelyekre a gyógyszeriparban és a gyógyászati eszközök gyártásában van szükség.

Felmerül a kérdés, hogyan védik az embereket ebben a kritikus helyzetben. Megtudtuk, a cégek a vészhelyzetről mindennemű tájékoztatást megadnak az alkalmazottaknak. Minden nap testhőmérsékletet mérnek a kapunál, nem csak a dolgozóknál, de a beszállító cégek gépkocsivezetőinél is. Szorgalmazzák, hogy aki teheti, a saját gépkocsijával járjon be. Fertőtlenítőszeres kézmosást biztosítanak. Felajánlották a hatvan éven felülieknek, hogy otthon maradhatnak. Védőeszközöket biztosítottak, átszervezték az öltözői rendszert, a szüneteket, a közlekedő helyiségeket folyamatosan fertőtlenítik.

Kiderült, hogy az iparűzési adó most óriási segítséget jelent a községnek. Sirokban az éves iparűzési adóbevétele 110 és 130 millió forint között van. Ami nagy valószínűség szerint elveszik, az a gépjárműadó, ez 3,8 millió forint. Várhatóan kiesik a négymilliós idegenforgalmi adó, valamint a szintén négymillió forint körüli parkolóbevétel. Ezeket talán némileg tudják kompenzálni, ha az éves rendezvényeik kiadásait és a reklámköltségeket megspórolják. Ezek a tételek nagyjából nyolc-kilencmillió forintot jelentenek a településen.

A Siroki Várnapokat mindig sokan látogatták Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Megilleti őket a köszönet most

– A helyi vállalkozások jelenléte, tisztességes adózási morálja nagyban hozzájárul településünk biztonságos és folyamatos működéséhez. Ahhoz azonban, hogy ez az adó meglegyen, az kell, hogy munkások százai vegyék fel a munkát most is, ebben a vészhelyzetben. Jogosan tisztelgünk az egészségügyi, a rendvédelmi szervezetek dolgozói, a szállítmányozók és mások előtt is, akik köszönetet érdemelnek a felelősségteljes, áldozatos és nélkülözhetetlen tevékenységükért. Tisztelet jár azoknak, akik most is bejárnak a gyárakba, üzemekbe, s akik nélkül nem működnének a gépek, berendezések. Nekik köszönhető, hogy településünkön normális mederben folyhat az élet, jut pénz az egészségügyi szolgálatra, a közvilágításra, az idősek, gyerekek, rászorulók ellátására. Köszönöm minden vállalkozásnak, minden dolgozónak a munkáját! – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában