állattemetés szabályai

2020.04.23. 08:16

Gyöngyösön hamvasztással is elbúcsúzhatunk kedvenceinktől

A kis kedvencek elmúlása nem csak lelkileg viseli meg az embereket, de fejtörést is okozhat, hogy mi legyen a háziállat tetemével.

Gidai Zsanett

A legtöbb gazda méltó módon szeretne elbúcsúzni az otthonában tartott kedvencektől, ám a temetésnek komoly szabályai vannak, az igényekhez igazodva pedig egyre több helyen jelennek meg hamvasztással foglalkozó cégek is. A Heves Megyei Kormányhivatalnál érdeklődésünkre elmondták, hogy amennyiben házi kedvencünk elpusztul, úgy a tetem ártalmatlanításáról magunknak kell gondoskodnunk.

A lakótelepeken élők, akik nem rendelkeznek telekkel, gyakran döntenek úgy, hogy kedvelt sétáló helyeik mellett vesznek végső búcsút a megboldogulttól, azonban ez tilos.

– Az állati tetemek és azok részei veszélyes hulladéknak számítanak. Közterületen történő elásásuk, illetve elhelyezésük minden módon tiltott. A szabályok megszegése közegészségügyi kockázatokat rejt az undort keltő látvány és szaghatás, a fertőzésveszély és a vizeket érintő környezetvédelmi szennyezés miatt. Ha bárki panaszt kíván tenni, mert ilyesmiről értesült, a területileg illetékes járási hivatal állategészségügyi osztályát keresheti. A hatóság minden bejelentést kivizsgál és szükség esetén 15 ezertől akár 15 millió forintig terjedő élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabhat ki, illetve kötelezi az állati tetem tulajdonosát a megfelelő módon történő ártalmatlanításra – hangsúlyozták a kormányhivatalnál.

Természetesen kikérhetjük állatorvosunk tanácsát vagy közvetlenül fordulhatunk ilyen feladatokra specializálódott vállalkozókhoz, úgy mint a gyepmester, a szállítást és hamvasztást végző cégek vagy az elhullott állatok tetemeit szállító vállalkozók. A megyeszékhelyen Eger és Körzete Hulladékkezelő és Szolgáltató Nonprofit Kft. foglalkozik az állati eredetű melléktermékek szállításával, tárolásával és hűtésével.

Gyöngyösön lehetőségünk van kis kedvencünk elhamvasztására is. Dr. Major Gyula cégvezető elmondta, hogy nagyon népszerű a szolgáltatásuk, hörcsögtől kezdve a kutyákon át mindenféle állatot visznek hozzájuk. Az ország többi részéről is érkeznek gyászolók, hiszen nem sok helyen van hasonló lehetőség. A gyöngyösi cégnél ugyanis egyedi hamvasztás történik, a hamvakat pedig urnába helyezik, amit a gazdák haza vihetnek.

Azok, akik rendelkeznek kerttel, a saját telkünkön el tudják helyezni kedvencüket.

– Az elhullott, kedvtelésből tartott állatokat legfeljebb évi száz kilogrammig eltemethetőek a meghatározott feltétetlek betartásával. Fontos, hogy az elföldelés helye és a szomszéd ingatlan között legalább másfél méteres távolságot kell hagyni. Feltétel továbbá, hogy a talajvíz legalább 1,5 méterrel van a felszín alatt, valamint a felszín alatti víz maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés szintje között legalább egy méteres távolság legyen – részletezte a kormányhivatal válasza.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában