vélemény

2020.04.04. 17:02

Ott a pont

Együtt lélegeznek a tájjal, ami körbeveszi őket.

Barta Katalin

Sportnyelven szólva, ott a pont azoknál az embereknél, akik az elmúlt években makacsul megpróbáltak önfenntartásra berendezkedni. Ott a pont azoknál az időseknél, akik nem felejtették el elődeik örökségét és a parancsot: a rád bízott földet műveletlenül ne hagyd!

Naponta látom, hogy a környezetemben élő nyugdíjasok miként szorgoskodnak kis kertjeikben. Tudomásul vették, hogy nem hagyhatják el otthonaikat, ám négy fal közé, időtlen ideig beszorítva soha nem tudnának élni. Mennek, vetnek, ültetnek abban a reményben, hogy valaki betakarítja majd a termést. Nagy köszönet jár nekik a hitükért, a tenni akarásukért, a gondoskodásukért!

Hirtelen senki nem mosolyog már azokon, akiket korábban kedves futóbolondnak tartott a többség. Ők azok, akik kivonultak egy elhagyott tanyára és ott rendezkedtek be az életre. Jószágot tartanak, földet művelnek, s együtt lélegeznek a tájjal, ami körbeveszi őket.

Ha idejük engedi, minden tavasszal magbörzéket szerveznek, később gyógynövénytúrákra hívják a plázák kényelméhez szokott embereket. Mindent tudnak arról, hogy egy kirándulás során milyen kincseket gyűjthetünk be a közvetlen környezetünkből. Ők tanítottak arra, nincs más dolgunk, csak lehajolni egy-egy növényért, azokat megszárítani, fűszerként, teaként, salátaként használni a konyhában.

Hisznek a természet erejében és bölcsességében, s önzetlenül adják át azt a tudást, amit sajnos sokan elfelejtettünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában