Szívszorító húsvéti vallomások: minden más lesz, mint eddig volt

Idén mindenki másként várja és ünnepli a húsvétot. Távoli szeretteinkkel most nem tudjuk megölelni egymást, de a kényszerű távolságtartás arra is taníthat, hogy nehéz időkben néha az is elég, ha lélekben ott vagyunk egymásnak.

Barta Katalin

Mezõkövesd, 2019. április 22. Népviseletbe öltözött hagyományõrzõk locsolkodnak a Matyó Néptáncegyüttes húsvéti bemutatóján Mezõkövesden 2019. április 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Emlékezetes marad az idei húsvét mindannyiunknak. A templomi szertartásokat online nézhetjük, szeretteinket nem ölelhetjük meg, mint máskor. Az akciós kölnik is a polcokon maradnak. Az előző években ilyenkor már arról cikkeztünk, van-e elég sonka, tojás, csokinyúl az üzletekben. Megemlékeztünk az ünnep eredeti üzenetéről is, ám leginkább a terített asztal, a vendégjárás, a locsolkodás hagyományait elevenítettük fel.

Idén minden másként van. A családtagok közül – ha el is indulnak a rokonaikat meglátogatni – sokan csak azért kerekednek fel, hogy tisztes távolságból egymásra mosolyogjanak a kapun át.

Nőket, férfiakat kérdeztünk arról, ki miként készül az ünnepre a koronavírus árnyékában. A legtöbben szívesen osztották meg gondolataikat, ám azt kérték, ne írjuk le a teljes nevüket, mert a bánatban, örömben most mindenki egy.

Az ötvenes éveiben járó Mária azt mondja, sose gondolta volna, hogy a húsvéti ünnepeket rokonok, barátok nélkül kell töltenie. Megszokta, hogy ilyenkor javában készül. Bevásárol, süt, főz, várja a családot.

– Idén a férjemmel kettesben ünneplünk – említi.

– A gyerekekkel, unokákkal hetek óta az interneten tartjuk a kapcsolatot. Minden nap felhívjuk egymást és próbálunk látszólag vidáman csevegni, ám a torkunkban ott a gombóc. A legjobban az nyomaszt, hogy nem ölelhetem meg őket. Idén is megfőzök egy kis sonkát, pár tojást, de nagy dínomdánomra nem készülünk. Az unokák ajándéka becsomagolva várja őket.

Az ünnep ott lakozik a szívünkben. A készülődés idén sem marad el. Képünk illusztráció
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Rozália – mélyen hívő katolikusként – a közösség hiányát fájlalja leginkább.

– Templomjáró vagyok, számomra az ott megélt pillanatok adnak hitet, reményt – közli. – Idén csak online közvetítésben követhetem a szertartást, ami szorongással és bánattal tölt el. Hiányzik a kézfogás, a közös ima, a szépen feldíszített templom, a papunk útmutatása.

Egy elvált férfi meséli, soha ilyen helyzetben nem volt. Korábbi házasságából született két lányát és a volt párját húsvéthétfőn mindig meglátogatta, együtt töltötték a napot kirándulással, játékkal.

– Most máshogy lesz – tudatja. – A párommal megbeszéltük, mehetek, de csak a kertben ülhetek le a lányaimmal, tisztes távolságra. Kérte, kölnit se vigyek. Vettem nekik ajándékot, de látom, azokat is fertőtleníteni kell. Úgy érzem, mintha valami szürreális álomba csöppentem volna. Végtelenül szomorú ez az egész helyzet.

A hetvenes éveiben járó Marika azt meséli, számára ez lesz élete legnehezebb húsvétja:

– Budapesten élő gyerekeim most először nem jönnek haza, csomagot küldtek egy ismerősükkel. Templomba se mehetek, talán ezt élem meg a legrosszabbul. A kertben töltöm az ünnep napjait. Az idő szép lesz, ha hinni lehet a híreknek.

Sonkából, csokiból is kevesebb fogy

Szétnéztem a megyében található kereskedések egy részében is. Azt mondhatom, hogy a polcok feltöltve, minden termékből széles a választék. A tojás darabja például mérettől függően 40–50 forint, a húsfélék ára azonban az egekig szökött az elmúlt időszakban. Jómagam 2600 forintért jutottam hozzá egy kisebb csülökhöz, a friss sertéshús kilóját 1600 forintért mérik. A baromfihús ára nem emelkedett ilyen drasztikusan, bár ott is tapasztalható 10–20 százalékos drágulás a tavalyi árakhoz képest. Feltűnő, hogy sonkafélékből most szerényebb a kínálat, legalábbis a falusi üzletekben. A csokifigurák is ott sorakoznak a polcokon, ám ezek iránt idén alaposan megcsappant a kereslet. Mivel sok helyen ebben az évben elmarad a vendégjárás, a locsolkodás, így az ajándékba szánt édességekből is kevesebb fogy.

Ajánlóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában