A vízforgatós medencékben már csobbanhatunk egy jót Heves megyében is

A korlátozás enyhítésével megnyithatnak a fürdők, játszóterek, kirándulóhelyek is betartva a szigorú ­higiéniai szabályokat. Körbejártuk, hogyan tér vissza az élet a rendes kerékvágásba.

Munkatársainktól

A nyitás óta egyre népszerűbb a strand Fotó: Berán Dániel

A Bükkszéki fürdő ­nyitását jelenleg május utolsó hétvégéjére tervezik – tudtuk meg Sági Ferenc polgármestertől. Egyelőre csak a vízforgatós medencék használatát engedélyezik. Mivel a kedvelt Salvus vizes nem rendelkezik ilyennel, ezért a Magyar Fürdőszövetség ajánlására, illetve beleegyezésére várnak. Ettől függetlenül a strand környéke már most is kész a vendégek fogadására. A képviselő-testület tagjai a napokban tartottak bejárást a területen.

Az elmúlt hetekben a kényszerű zárvatartás idejét igyekeztek aktívan kihasználni, s a karbantartási munkálatokat elvégezték. A fürdőházban felújították a medencék burkolatát, az öltöző új álmennyezetet kapott, festettek és takarítottak. A kültéri teendők java részével is elkészültek. Térburkolatokat javítottak, a védőkorlátokat szerelték fel, és az óriáscsúszda vázszerkezetének korrózióvédelmét, festését, a vízgépészeti gépek korszerűsítését is megejtették. Fákat, füvet, virágokat ültettek, és minden falfelületet lefestettek. A vendégek biztonsága érdekében kézfertőtlenítőket helyeztek ki, tusfürdő-adagolókat szereltek a zuhanyállványokra. A büfésor is felkészülten várja a fürdőzőket.

Egyelőre a vízminősítés eredményére várnak

Hiesz György, Gyöngyös polgármestere hétfőn bejelentette, a Dr. Csépe György Uszoda és Termálstrand szabadtéri része kinyithat, amennyiben a vízminőség-vizsgálat megtörténik. Juhász Péter, a strandot üzemeltető Sportfólió Kft. ügyvezetője portálunk kérdésére elmondta, hogy a mintavétel csütörtökön megtörtént, hozzávetőlegesen talán egy hét még, mire eredményt kapnak. A városi strand két kinti medencéjét nyitják csak meg. A minősítés után kezdődhetnek el az edzések is, melyeken – ahogy ez minden egyéb más sportágra is vonatozik – a fiatalkorúak csak szülői nyilatkozat mellett vehetnek részt.

Az Eger Termál Kft. egyelőre nem nyitja meg a kapuit. Lugosi Dénes ügyvezető korábban elmondta, reménykednek a mihamarabbi nyitásban. Mirkóczki Ádám polgármester adta hírül, hogy a Bárány Uszoda is zárva marad, tekintettel a Magyar Fürdőszövetség és a népegészségügyi szakemberek előírásaira, amelyek határozottan ellenzik az élményfürdők és a töltő-ürítő medencék használatát.

A gyerekek örömére nyitnak a játszóterek

Mikóczki Ádám, Eger polgármestere hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a megyeszékhelyen is megnyílnak a látogatók előtt azok az egységek, melyek törvényileg megengedettek. Akkor még pontos időpontokat nem tudott mondani, egyedül a Dobó István Vármúzeumnál ígérte, hogy a szabadtéri részekre szombattól már beléphetnek a látogatók.

Egerben már március végén lezárták a játszótereket, a napokban azonban újra birtokba vehetik azokat a gyerekek. A város 87 ilyen létesítményét az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai fertőtlenítették.

A Dobó István Vármúzeum átmeneti látogatási rendje szombattól egészen a további rendelkezésig érvényes – adta hírül Petneházy-Halász Noémi kommunikációs, művészeti és sajtóreferens. Tájékoztatott, az egri vár szabadtéri területei sétajeggyel látogathatók, a jegyvásárlásnál a bankkártyás fizetést előnyben részesítik, audio guide eszközöket pedig átmenetileg nem biztosítanak az érdeklődőknek. Az egri állandó lakcímmel rendelkezők továbbra is díjmentesen sétálhatnak a várterületen. Már programot is ajánlottak: ingyenes családi napot tartanak vasárnap.

A pénztárosok számára megoldották a biztonságos munkakörnyezetet, átmenetileg jegyellenőrt nem alkalmaznak, a jegyvásárlást pedig kordonelemekkel irányítják. A sétajegy pedig az egri vár vitéze által tartott szabadtéri tárlatvezetésen való részvételre is jogosít.

Az egri stadion pályáját birtokba vehették a futók, a kocogó kismamák is (képünkön) Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A kiállítások a kormány intézkedéseinek megfelelően zárva tartanak, múzeumpedagógiai foglalkozásokat nem tartanak, turistacsoportokat átmenetileg nem fogadnak, illetve a Panoptikum sem látogatható jelenleg, tudatta a múzeum.

A pénztáraknál, valamint az információs pultnál kézfertőtlenítőt helyeznek el. A vár teljes területén fegyveres biztonsági őrség működik majd, a nap 24 órájában felügyelve a rendet, ők az esetleges csoportosulásokat is megszüntetik. A szabadtéri tárlatvezetésnél a csoport létszáma nem haladhatja meg a tizenötöt. Törekedni kell egymástól is legalább másfél méter távolságot tartani – családtagok esetén ez nem kötelező –, a 65 év feletti látogató jelenléte esetén pedig javasolt a szájmaszk viselése. Ugyanez a korosztály a tárlatvezetésen is csak szájmaszkban vehet részt, számukra a kesztyű használata is javasolt az egészségük védelmében.

A bükki bemutatóhelyek is fogadják a túrázókat

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) három bemutatóhelye újra kitárja a kapuit a látogatók előtt. Péntektől már felkereshető a Millenniumi kilátó, a Szalajka-völgyben az információs ház, valamint Ipolytarnócon az ősmaradványok látogatóközpontja is, ezek szombaton és vasárnap is fogadják a kirándulókat.

A kormányrendelet értelmében azonban a 65 év felettiek továbbra sem kereshetik fel ezeket a helyeket. A BNPI munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint előre váltsák meg a belépőjegyeket, vagy ha a helyszínen vásárolják meg ezt, akkor bankkártyával és ne készpénzzel fizessenek. A látogatóhelyek zárt tereiben, úgymint a mosdók vagy a pénztárak, kötelező az orrot és szájat eltakaró eszköz használata. A Szalajka-völgyben az információs épületben egyszerre maximum négyen tartózkodhatnak, a Millenniumi kilátóba pedig egyszerre maximum húsz látogató mehet fel.

Gyógyvízben nem mártózhatunk meg

Bozsik Tünde, a demjéni termálfürdő munkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy a friss rendelet szerint a termál- és a gyógyvizes medencés helyek zárva tartanak, így csak a másik két, vízforgatós létesítmény várja a fürdőzőket. Szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak rájuk is. – A vendégeknek medencébe lépés előtt és után is kötelező a zuhany, az öltözőben a szappan és a papucs használata, illetve az öltözőben viselni kell a maszkot is. A zárt terekben gyakoribb lesz a szellőztetés. A megváltozott házirend szabályait a bejáratnál kihelyeztük, a pénztárosok és alkalmazottaink udvariasan figyelmeztetnek mindenkit erre. Ahogy a megfelelő védőtávolság betartására is. A korlátokat 15 percenként, az ajtókat, az öltözőkabinokat, padokat pedig óránként fertőtlenítjük – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában