Az egri szakember szerint csak összefogással éledhet újra Heves megye turizmusa

Elsősorban a hazai vendégekre alapozhat Észak-Magyarország, de érkezhetnek lengyelek is.

Tóth Balázs

Idén nyáron is szívesen készítenének magukról szelfit Egerben a turisták. Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Összefogásra, transzparens marketingre, gyorsaságra is szükség van a régió turizmusának megmentéséhez Szádeczky Kornélia, az Eger Térsége Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) elnöke szerint. A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott ki sajtóközleményt a megye idegenforgalmának újraindulásáról, a szükséges intézkedésekről. Mint írták, a COVID-19 vírus terjedésének csökkenése után május 4-től megnyílt a lehetőség a turisztikai ágazat újraélesztésére. A vendégéjszakákat figyelembe véve a Balaton után az észak-magyarországi régió a vidéki turizmus másik fellegvára.

– Ahhoz, hogy Heves megye, illetve a régió turisztikai vállalkozásainak újraélesztése dinamikus legyen, nagymértékű összefogásra, marketing munkára, gyors, hatékony és biztonságot nyújtó intézkedésekre van szükség minden érintettől – fogalmazott Szádeczky Kornélia.

Kiemelte, a magyar turizmus átrendeződik, szakemberek szerint a belföldi mentheti meg az ágazatot és az ott dolgozókat. Ám biztató a lengyel fejlesztési miniszterhelyettes nyilatkozata, mely szerint Lengyelország megnyitja határait a koronavírus szempontjából biztonságos országok, így Magyarország felé is.

Szerinte a kereslet szűkülése, a vendégek választási szempontjainak megváltozása, egyes döntési szempontok fontosságának felerősödése még nagyobb kihívás elé állítja szolgáltatókat. Megnő az igény a tisztaságra, a biztonságérzet megteremtésére, a teljes ellátásra, az akciókra, kedvezményekre, kuponokra, a korlátozások idején is igénybe vehető attrakciókra, például túrákra, gyalogos, vagy biciklis kirándulásokra.

A TDM-elnök szerint a térség természeti adottságai jó alapot adhatnak e módosult igények kielégítésére, hiszen a Tisza-tó, a gyógy- és termálfürdők, a hegyvidék számos helyszínt nyújt a vendégeknek. A szolgáltatók legnagyobb része elfogadja a SZÉP-kártyát. Ám ahhoz, hogy régió turizmusa újraéledjen, mindehhez gyorsan és jól kell alkalmazkodni.

Idén nyáron is szívesen készítenének magukról szelfit Egerben a turisták. Képünk illusztráció
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Új, vonzó, biztonságos, magas színvonalú szolgáltatást kell nyújtani. Ezek hitelességéhez és fenntartásához elengedhetetlen a hatósági iránymutatás és kontroll. Erre a kormányzattól jó példa a Magyar Turisztikai Ügynökség COVID kézikönyve, mely a szállás- és vendéglátóhelyek, turisztikai attrakciók és Tourinform-irodák számára tartalmaz hasznos információkat, gyakorlati tanácsokat a biztonságos újranyitáshoz.

– Mind a megyei turisztikai ágazat szereplőinek, mind a települések önkormányzatainak össze kell fogniuk és minden eszközt, kommunikációs csatornát ki kell használniuk, hogy az élményt adó és biztonságot nyújtó új szolgáltatásokat megteremtsék és kiajánlják a vendégeknek – húzta alá Szádeczky Kornélia. – Fontos, hogy ez a kommunikáció egységes legyen, egymás szolgáltatásainak ajánlása elősegíti a komplex turisztikai kínálat elérhetőségét. Az összefogás közös érdek, hiszen a megyei turisztikai ágazatban érződő pozitív változás sokszorozó hatással lesz más ágazatokra.

Az ágazat minőségi szolgáltatásai nem csak a turistákat, de a helyieket is kiszolgálják. A Heves megyeiek szeretnek itt élni, a turisták szeretnek olyan helyekre látogatni, ahol az emberek jól érzik magukat. A megye lakosai egyben a térség turisztikai nagykövetei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában