természet

2020.05.04. 13:30

Gyakoribbak a hódok az Eger-patakban mint azt gondolnánk

Többen is jelezték, hogy hód bukkant fel az Eger-patakban. A nagyra nőtt rágcsáló nem megszokott látvány a városokban.

G. Zs.

Forrás: Shutterstock

Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológus szakreferense elmondta, valószínűleg a patak egri részén többször is járhat egy-egy hód, de mivel nagyon jól rejtőzködnek, az emberek előtt észrevétlenek maradnak.

Az őshonos emlőst a középkorban kiirtották, régen ételként fogyasztották, a bundájáért is vadászták, az 1800-as évek végén teljesen eltűnt. Ám 20–25 éve kezdtek visszatelepülni. A Tiszából és annak mellékfolyóiból jönnek fel, s 8–10 éve jelentek meg az elsők a megyeszékhely környékén is.

Védett állat, de nincs is miért bántani a hódokat, hiszen nagy károkat nem okoznak. Ha a városban látjuk, ne kezdjünk el szelfizni vele, s ne menjünk közel hozzá, mert ha sarokba szorítják, támad, de alapvetően békés állat. Ha a városi díszfákban, -növényekben tesz kárt, akkor az önkormányzatnak a kormányhivataltól kell engedélyt kérnie, hogy a szakemberek átköltöztessék az állatot.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában