határidő

2020.06.03. 14:00

Fúrt kutak: ha fizetni kell, sokan inkább betemetnék

Az Országgyűlés múlt héten elfogadta a fúrt kutak bejelentésére vonatkozó törvénymódosítási indítványt, mellyel 2023-ig kitolták a határidőt. A tulajdonosok szerint a procedúra a nem volna szükséges minden esetben, hiszen sok háztáji víznyerő nem is használható, s ezekért nem akarnak fizetni.

Szabadi Martina Laura

Kastélyosdombó, 2014. október 7. Novák Tibor vizet húz a kútjukból házuk udvarán, a Somogy megyei Kastélyosdombón 2014. október 7-én. A Novák család az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztõ központját elhagyó és önálló gazdálkodásba kezdett két család egyike. A családok a segélyszervezet esélyteremtõ modellprogramjában tanultak alapján állattenyésztésbõl, növénytermesztésbõl tartják majd fenn magukat. MTI Fotó: Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

Az Országgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy a fúrt kutak bejelentésének határideje 2023 végére módosul. A tulajdonosok egy része nem tartja indokoltnak, hogy a rég készített víznyerők most költségeket teremtsenek, hiszen nem használják vagy nincs benne víz. A szakember szerint viszont a rosszul kivitelezett építmények miatt idegenkednek a bejelentéstől, és sok megrendelő inkább szeretné, hogy a papírmunka is rendben legyen.

Idén december 31-én járt volna le a fúrt kutak bejelentési határideje, ám most majdnem további három évet biztosítanak: a május végén elfogadott törvénymódosítással 2023. december 31-ig lehet a tulajdonosoknak a bírság kockáztatása nélkül kezdeményezni kútjuk helyzetének rendezését. Rengeteg kérdés felmerült ezzel kapcsolatban a birtokosok részéről is, de így egy időre fellélegezhetnek.

Egy poroszlói nő, aki kérte, hogy nevét ne jelenítsük meg, elmondta: megérti, hogy szükség van valamilyen szabályozásra és listára, amellyel feltérképezhetik a magánterületen található víznyerő helyeket, ugyanakkor szerinte az igazán régi építményeknél, ahol idősek laknak, ott problémás lesz a folyamat.

– Kút a mi kertünkben is van, mikor fúrták, még nem volt semmi teendőnk. Picit soknak érzem az anyagi vonzatát ahhoz képest, hogy csupán nyáron, pár hetente locsolunk vele. Nem túl mély és nem is mindig van benne víz. Nagyjából annyira megyünk vele, mint az eresz alá rakott hordókkal szoktak – érvelt.

– Nálunk csak dísznek van a kút. Ha van benne víz, akkor sem használjuk. Nem szeretnénk betemetni, mivel a kert éke, de ha több tízezer forintot kell emiatt kifizetnünk, akkor nem maradhat meg. A szomszédnak jobb helyen van, talán mélyebb is és szüksége is van rá, neki anyagilag talán megéri – mondta kérdésünkre egy rózsaszentmártoni férfi, aki szintén nem egyezett bele neve megjelenítésébe.

Sztankovics Sándor hatvani vállalkozó húsz éve foglalkozik kútfúrással, fennmaradási engedélyeztetési eljárás lebonyolítására, jegyzői engedélyköteles kutakra van meg a képesítése, továbbá fúrásra száz méterig. Tapasztalatai szerint egyre szabálykövetőbbek az emberek.

– A legtöbben törvénytisztelő módon inkább szeretnék, ha minden rendben lenne a portájukon. Általában azok elégedetlenkednek a bejelentési kötelezettség miatt, akiknek rosszul lett régebben kivitelezve, vagy akik nem értik, miért van szükség erre. Véleményem szerint nagyon jó a kezdeményezés, hiszen Magyarországon sosem volt még ilyen feltérképezés, s erre szükség is van hosszú távon vízgazdálkodási szempontból. Nem beszélve arról, hogy mi nemcsak kitöltjük az űrlapokat nekik, hanem – ha már ott vagyunk – karbantartást is végzünk, a hatályos környezetvédelmi előírásoknak megfelelő körülményeket is kialakítjuk, és átvizsgálunk, felújítunk. Néha tragikus állapotú kutakkal találkozunk – fogalmazott Sztankovics Sándor.

Kitért arra is, hogy inkább ne a feltűnően olcsó szolgáltatást válasszák a tulajdonosok, ugyanis a kontárok gyakran nem a megfelelő paraméterekkel készítik el a megrendelést és ezután eltűnnek egy életre.

– Árak tekintetében a helyszín és a körülmények függvényében teljesen változó eredményeket kapunk. Egy megbízható szakember 17–22 ezer forintért vállalja a megbízást méterenként. Ivóvíz-minőségű kút nagyjából 28 ezertől indul. Én igyekszem mindig vállalható költségért dolgozni, ez persze a természeti adottságokon is múlik. Helyieknek tíz százalék kedvezményt adok az engedélyeztetés árából, ha rendelkeznek Hatvan kártyával, próbálok megrendelőbarát lenni. Egyébként a tervezőirodák is változó összegekért dolgoznak, nincs egységes árazás – részletezte a szakember.

Több száz ezres bírság lehet

A kormányablakok honlapján tájékoztató olvasható a teendőkről. A legtöbb lakossági kút jegyzői engedélyköteles, és az eltömedékelés is megszüntetési engedély alapján történik. Amennyiben a vízi létesítmény állami tulajdonban lévő vízkészletet, felszín alatti vizek víztartó képződményeit, felszíni vizek medrét érinti, vagy arra közvetlen hatással van, akkor az érintett vízügyi igazgatás vagyonkezelői hozzájárulására is szükség van. Az ipari, gazdálkodási célú, valamint a jegyzői hatáskörbe tartozó kutak jóváhagyása eltérő módon valósul meg. Viszont közös az összes esetben, hogy csak az erre jogosított, hitelesített mérőeszközökkel rendelkező cégek végezhetik. Az engedély nélkül, vagy az abban foglaltaktól eltérő módon megépítettekre – a szükséges feltételek teljesítése esetén – az engedélyező hatóság fennmaradási engedélyt adhat, és ezzel egyidejűleg vízgazdálkodási bírság megfizetését írja majd elő a létesítőnek. Ez természetes személy esetében legfeljebb háromszázezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában