XXIV. Egri Borvidéki Borverseny

2020.06.18. 17:32

Három napon át bírálták a borokat Egerben

Kedden kezdődött és tegnap zárult a XXIV. Egri Borvidéki Borverseny. A zsűri szerint évről-évre nívósabb a mezőny, idén rekordszámú minta érkezett.

M. H.

A megmérettetésre összesen negyven borászat jelentkezett 236 tétellel. Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Bor és Alkoholos Ital Ellenőrzési Osztályának igazgatója elmondta, fontosnak tartották, hogy megrendezzék a borvidék legfontosabb szakmai rendezvényét. A szakmai bizottságok az előírt egészségügyi távolságot megtartva, magas színvonalon kóstolták a borokat, ezért három napon át, naponta két bizottság működött egy elnöki csúcsbizottság felügyeletével. A zsűri százpontos bírálati rendszerben döntött a győztesekről három, fehér, vörös és rosé kategóriában.

Tóth Tamás borteremlő érdeklődésünkre elmondta, meglepetésként érte őt, hogy egyáltalán megrendezték a megmérettetést, de nem hagyta cserben az eseményt. – Évtizedek óta nevezünk, idén sincs másképp. A borversenyből nem közvetlen módon profitálunk, hanem a vállalkozások presztízsét növeli, ha helyezéseket ér el. Ez egy jelentős érték, jóleső szakmai elismerés – részletezte.

Rekordszámú bormintából kellett kiválasztani a legjobbakat Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fábián Imre, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára elmondta, rendkívül meglepő a magas tételszám, de nagyon örül, hogy a borászok ennyire aktívak, hiszen ez is emeli a versengés rangját, a minősítések értékét. Kedden az Egri Csillagokat, a desszert borokat, és a vörös borokat kóstolták a bizottságok tagjai. A második napon a fehér borok, a vörös borok és a debrői hárslevelű minták bírálatára került sor, a harmadik pedig a roséval és az egri bikavérrel zárult. A titkár kiemelte, évről évre nő a borok színvonala, ezt állapították meg az ítészek. Rendkívül színes tételsor került az asztalukra.

 

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke arról beszélt portálunknak, hogy a járványügyi helyzet miatt megtették a megfelelő óvintézkedéseket, az ítészeket a távolságtartás szabályainak megfelelően ültették le – fejtette ki.

Az elnök szólt arról is, hogy a vírus megjelenése miatt nehéz helyzetbe kerültek azok a termelők, akik éttermekbe szállítottak, ellenben a multik polcairól jelentősen fogytak a nedűk. – A szőlőtermesztésről el kell mondani, hogy az elmúlt év veszteséges volt, hiszen húsz esztendővel ezelőtti árak alakultak ki. Bízunk benne, hogy a borfogyás fellendülése a jövőt megalapozza – tette hozzá.

Egri Borvidéki Borverseny Kategóriagyőztes borok

Legjobb Fehér bor Grand selection Verpeléti Olasz rizling 2019, Varsányi Pincészet

Legjobb Egri Csillag bor Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2018, Dr. Gál Lajos

Legjobb Rozé bor Kékfrankos Rosé 2019, Ostorosbor

Legjobb Debrői Hárslevelű bor Debrői Hárslevelű „töppedt szőlőből készült” 2019, Tóth és Tóth Debrői Borok

Legjobb Vörös bor Maledictus Cuvée 2018, Tóth és Tóth Debrői Borok

Legjobb Egri Bikavér bor Egri Bikavér Superior 2018, Szuromi Családi Birtok

Legjobb Desszert bor Egri Leányka Superior Jelölt Késői Szüret 2019, Tóth Ferenc Pincészet

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában