Felújítás

2020.06.15. 07:30

Megújul, akadálymentes lesz Egerben a volt Nagypréposti Palota

Vezetékek behúzását és festőrestaurátori feladatokat végeznek most az egykori Nagypréposti Palotában, ahol a műszaki munkálatok 75 százaléka készült el.

Szabó Katalin

Gőzerővel dolgoznak a kivitelezők az épület egyik belső helyiségében

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az egri Eszterházy tér, a Hatvani kapu tér, a Kracker udvar, az Erzsébet udvar, a Kossuth út északi oldalának és az egykori Helyőrségi Klub épületének a felújításán túl a volt Nagypréposti Palota rekonstrukciója is megvalósul támogatási szerződés keretében – közölte Szalay Andrea önkormányzati sajtóreferens.

Kifejtette, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárnak otthont adó létesítmény megújításának tervezési munkái 2014-ben kezdődtek. A homlokzat felújítására és az épület akadálymentesítésére az építési engedélyt abban az évben novemberben adták ki.

– Időközben az önkormányzat az ingatlan belső terei és a tető teljes felújítása mellett döntött – közölte. – Az ennek megfelelően ütemezett tervek 2015-ben elkészültek, az építési engedély 2015. június 18-án emelkedett jogerőre. A fedezetet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2016. október 28-án aláírt támogatási szerződés adta.

Gőzerővel dolgoznak a kivitelezők az épület egyik belső helyiségében
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Hangsúlyozta, mivel a könyvtár folyamatos működését a munkák idején is biztosítani szerette volna a helyhatóság, ezért az intézményt a kivitelezés alatti időre a szintén e projekt keretében támogatott egykori Helyőrségi Klub (HEMO) felújított épületében helyezték el. Emiatt a Nagypréposti Palota rekonstrukciója is csak a HEMO ingatlanának átadása, a szükséges organizációs feladatok elvégzése után kezdődhetett el.

Ezért a tervezés időszakában az örökségvédelmi hatóság által előírt szondázó falkutatás sem volt elvégezhető, arra csak a létesítmény teljes kiürítése után nyílt lehetőség. A munkaterületet tavaly június 18. után adták át, a költözést követően kezdték el a falkutatást. Így múlt év szep­tember 4-én készült el az építéstörténeti, falkutatási dokumentáció, amely további festőrestaurátori kutatást írt elő.

Szintén csak az épület kiürítése és a bontómunkák elvégzése után vált láthatóvá, hogy milyen további, a tervezés időszakában nem ismert munkálatok elvégzése szükséges. – Mindezek miatt a kivitelezés üteme eltér az eredetileg tervezettől, jelenleg a műszaki munkálatok 75 százaléka van készen – közölte a sajtóreferens.

– Végeztek a bontással, az előírt fal- és festőrestaurátori kutatásokkal, azok eredményének dokumentálásával, az épület utólagos vízszigetelésével, s a szárító, vakolási munkálatokkal a pinceszinten. Befejeződött a tetőszerkezet és a tetőfedés megújítása, s az ingatlan villámvédelme. Elkezdődött a homlokzati fanyílászárók gyártása és beépítése, a meglévő-megmaradó ablakok restaurálása, folyamatban van a gépészeti csővezetékek alapszerelése, az elektromos védőcsőben a kábelvezetékek behúzása, az épületben elhelyezendő liftakna beépítése, valamint a homlokzathoz kapcsolódó számos kő- és fémrestaurátori munka. Hozzátette, már tart a festőrestaurátori konzerválás, valamint az alápincézetlen helyiségek utólagos vízszigetelése.

Modern környezet fogadja a családokat

A fejlesztéssel az épület a megyei és városi könyvtári feladatokat már megújult, akadálymentes, modern környezetben látja majd el. Alkalmassá válik arra, hogy a családok hasznosan tölthessék el együtt a szabadidejüket. A kivitelezés költsége a vállalkozási szerződés szerint bruttó 384 millió 202 ezer 940 forint, amihez a felmerült további munkák elvégzésére Eger önkormányzata bruttó 86 millió 543 ezer 495 forint önerőt biztosít. A műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdésének várható időpontja október 14-én lesz.

Erdei Gábor vezető restaurátor elmondta, a festmények feltárását végzik egyes termekben. A központi térben van a legnagyobb kiterjedésű feltárás, itt figurális motívumok láthatók. Előkerült egy gyönyörű hattyú, amely lángoló rőzsét tart a karmai között. A többi teremben díszítő festések láthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában