jótékonyság

2020.07.18. 07:00

A mélyszegénységben élő családokat segíti az alapítvány Egerben

A mélyszegénységben élő, rászoruló családokat szeretné támogatni a Nekikajándék Alapítvány, amely most Egerben nyitott újabb gyűjtőhelyet. Tevékenységükről Berki Brigitta, az alapítvány vezetője számolt be a Heolnak.

Szabó Katalin

– Az egész onnan indult, hogy négy és fél évvel ezelőtt agyvérzés következtében lebénult az édesapám – árulta el Berki Brigitta alapítványi vezető.

– Nagyon nehéz időszakot éltünk akkor meg, viszont édesanyám felhívta rá a figyelmem, hogy ettől sokkal rosszabb helyzet is kialakulhatott volna. Ezért elkezdtem keresni olyan családokat, ahol azontúl, hogy beteg valamelyik családtag, nincs mit enni, vagy egyedül neveli a szülő a gyerekeket – emlékezett vissza.

Ismertette, idén januárban jegyezték be az alapítványt, amelynek Vácegres a székhelye, viszont több megyében is igyekeznek támogatni a rászoruló családokat. Például a Jászságban, valamint Borsod Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében is.

– Mindig van négy-öt család, amelyekről kiemelten gondoskodunk, tehát nem csupán élelmiszerrel vagy ruhával segítjük őket, hanem előfordult már, hogy nyílászárót cseréltünk vagy tetőt javítottunk náluk. Ezeket viszont feltételekhez kötjük, egyrészt ahhoz, hogy rendezett körülmények között éljen az adott család, hiszen a tisztaság, rendezett udvar nem pénz kérdése. Ezenkívül fontos, hogy a gyerekek iskolába járjanak és jól tanuljanak, így továbbtanulás esetén könnyebben kikerülhetnek a mélyszegénység állapotából. Nekik azzal próbálunk lehetőséget teremteni, hogy tanszereket vásárolunk számukra, ha szükséges kollégiumot fizetünk, s megoldjuk az élelmezési dolgokat, ruházkodást. Beszerzünk bármit, ami ahhoz szükséges, hogy iskolába járjon a fiatal – magyarázta a vezető.

Hangsúlyozta, július első hétfőjétől működik az új gyűjtőhely a megyeszékhelyen, a Kistályai úton. Ide élelmiszert, ruhát, tanszert, használati cikket lehet vinni, amelyek jól jönnek egy mélyszegénységben élő család számára. Próbálnak mindenkit a maga szintjén támogatni Heves megyében is.

Terveik között szerepel továbbá különféle intézményeket – például a családi átmeneti otthont – is segíteni, illetve amennyiben megkeresi őket egy egyedülálló édesanya, édesapa, aki sérült gyermeket nevel, vagy beteg a szülő, őket első körben igyekeznek támogatni. Emellett adományozni kívánó cégek jelentkezését is várják, továbbá gyűjtőperselyeket szeretnének kihelyezni a város frekventált helyein: lottózóban, dohányboltban vagy pékségben.

Hozzátette, a Neked felesleges, nekik ajándék alapítvány elnevezésű közösségi oldalon, a nekikajandek.hu weboldalon vagy Brigittánál a 06-70/547-4457-es telefonszámon tudnak jelentkezni mind adományozók, mind rászorulók egyaránt.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában