Közlekedés

2020.08.07. 11:10

Balesetveszélyes, de egyelőre nincs szabály az elektromos rollerek használatához

Egyre népszerűbb közlekedési eszköz az elektromos roller, szűkebb hazánk útjain is gyakran suhannak, akár 25 kilométer per óra sebességgel ezek a szinte hangtalan járművek.

G. Zs.

Forrás: shutterstock

Több országban a balesetveszély miatt már szabályozzák az ilyen típusú kétkerekűek használatát, így a németeknél nem haladhatnak a járdán. Hazánkban már tavaly felvetődött a döntéshozók körében, hogy ­rendezni kell, miként használhatják ezeket a városi közlekedésben.

Korábbi sajtóhírek szerint zajlanak az egyeztetések a KRESZ-módosításról, s ez az e-rollerek használatát is érinti. Révész Máriusz kormánybiztos kijelentette, bízik abban, hogy 2020 végére elfogadásra kész javaslatcsomag áll össze.

Szerettük volna ­megtudni, hol és hogyan haladhatnak ezek a járművek. Kérdéseinkre az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatától érkezett válasz, amelyből kiderül, hogy sem tavaly, sem idén nem történt elektromos rollerrel baleset Heves megyében.

Válaszukból az is kiderül, hogy ezekre a kétkerekűekre a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet vonatkozik. Külön azonban nem emelték ki, hogy pontosan a KRESZ mely pontját kell rájuk alkalmazni.

Az ORFK azt írta, a közúti közlekedés minden résztvevőjétől egyaránt kérik, hogy minden esetben fokozott óvatossággal és kellő körültekintéssel közlekedjenek, továbbá a szabályokat betartva, a közlekedés minden résztvevőjére odafigyelve vegyenek részt a közúti forgalomban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában