elismerés

2020.08.29. 20:00

Dobó-karddal díjazták az egri hegybíró elmúlt 15 évét

Eger közgyűlése a városért végzett magas színvonalú tevékenységéért Dobó Kardja kitüntetést adományozott Tarsoly József hegybírónak az állami ünnepen. Vele beszélgettünk a pályájáról, a terveiről.

Molnár Helga

Augusztus 20-án, a városi ünnepségen vehette át a Dobó-kardot Tarsoly József

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Szavakkal nehezen leírható, fantasztikus érzés a kitüntetés, hiszen a Dobó István téren átvenni Dobó kardját a városért végzett magas színvonalú tevékenységért hatalmas büszkeség, amely valószínűleg az elmúlt 15 évem hegybírói, rendezvényszervezői, turisztikai, közösségépítő, oktatói munkám eredménye – felelt arra a kérdésre Tarsoly József, hogy miként fogadta a díjazást. – Rohanó világunkban ez az elismerés visszaigazolja, hogy jó úton járok. Számomra óriási élmény, hogy igenis tudunk örülni a másik sikerének, hiszen ebben a kardban, ebben a kitüntetésben benne van az a nagy család – a szeretteim, barátaim, kollégáim – akik nap mint nap segítenek utamon, vigyázzák lépéseimet.

Ennek kapcsán kis összegzésre kértük, hogyan indult a pályája, mi vezette a borok és a szőlő világába. Mint mondta, leginkább családi okok miatt kanyarodott a szőlészet, borászat irányába, hiszen előtte más területen munkálkodott és emellett végezte tanulmányait.

Augusztus 20-án, a városi ünnepségen vehette át a Dobó-kardot Tarsoly József
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Tíz évig dolgoztam családi borászatoknál, majd 2003-ban Toszkánában egy szüreti – tette hozzá. – Nagyon foglalkoztatott és megtetszett az az alkotói folyamat, amikor a kiváló szőlő alapanyagból a borász elképzelése szerint elkészülhet a bor. Ahogy a borász bábáskodik az egyes folyamatoknál, mígnem palackba kerül, és évek múltán megállapíthatja, igen, sikerült, megcsináltam.

Érdeklődtünk, mit tart legnagyobb sikerének. Azt, amikor 2005 március végén az ország egyik legnagyobb hegyközségének hegybírójává választotta Eger város szőlész-borász társadalma. Idén is megrendezték a Bikavér Ünnepet, ám a koronavírus okozta különleges helyzet akadályokat gördített az esemény elé.

– Ebben az évben nem csupán a régió, hanem az egész ország legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye lehetett a XXIV. Egri Bikavér Ünnep, melyhez nagy összefogásra volt szükség, hogy ne maradjon el. Különös volt, hiszen a bizonytalan hónapok után sokáig úgy tűnt, hogy az esemény huszonhárom év után most a vírushelyzet miatt elmarad. Mindez egészen más kihívások elé állította a szervező csapatot – fogalmazott. Mint tudatta, a szűkös szervezési határidőt figyelembe véve az is külön öröm, hogy a borászatok közül ilyen sokan vállalták a kitelepülésüket.

– Természetesen így is voltak távolmaradók – folytatta a hegybíró –, amely annak is volt köszönhető, hogy az ilyen rövid felkészülési idő miatt egyszerűen többeknél nem volt lehetőség az extra munkaerő megszervezésére. Bízom benne, hogy jövőre egy különleges eseménysorozattal ünnepelhetjük majd a rendezvény huszonötödik évfordulóját. Ha újra itt lehetünk 2021-ben, az azt jelenti, hogy a világ és Magyarország túljutott korunk egyik legnagyobb kihívásán. Egy ilyen időszakban még inkább felértékelődnek az emberi találkozások, az apró gesztusok, az emberiesség és az odafigyelés egymásra. Mi ennek a szellemében készülünk a következő Egri Bikavér Ünnepre.

Ilyen volt a díjazott életútja

Tarsoly József a Szent István Egyetemen végzett szőlész-borász szakmérnökként. Diplomája átvétele után a szakmai tapasztalatait egyebek között a Gecse-borászatban, a Rai-Vini Kft.-nél, a Gál-, valamint a Simon-pincészetben szerezte, de megfordult még Toscanában is. Igen fiatalon, 31 esztendősen választották meg Eger hegybírójának 2005. április 1-jén. Aktívan részt vesz a város közösségi életében, 2014-ben az Egri Fertálymesteri Testület tagjává választották. Az egyik legnépszerűbb rendezvény, az Egri Bikavér Ünnep főszervezője. Az évről-évre több tízezer embert vonzó esemény az elmúlt esztendőkben a régió meghatározó borgasztronómiai programja lett, amely felhívja a figyelmet mindarra, ami Tarsoly Józsefnek is szívügye: a tudatos borfogyasztásra, Egerre, az egri borra és az egri borászokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában