ünnepség

2020.08.20. 11:04

Idén is százakat vonzott az egri fáklyás királyköszöntő – Fotók

Augusztus 20-hoz kapcsolódóan idén is megrendezték a már hagyományosnak számító Fáklyás Királyköszöntő Ünnepséget Egerben.

G. Zs.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Szerdán este az Egri Lokálpatrióta Egylet szervezésében újra a várba vonult az ünneplő sereg, előtte azonban az egri Páduai Szent Antal-templomban színvonalas műsort hallgattak meg az érdeklődök. Az előadást Bajzáth Linda zongoraművész, Hibay Éva fuvolaművész és Hegyesi Hudik Margit énekművész-karnagy fellépése is színesítette.

– Az Egri Lokálpatrióta Egylet 1991-ben alakult, célja, hogy ápolja az egri értékeket és hagyományokat. Az idei ünnepség egy kicsit rendhagyó módon, a Minorita templomban kezdődött – fogalmazott Habis László, az egylet elnöke.

Dr. Misz Mihály, az egylet alelnöke Tollas Tibor, az államalapítóról szóló versét szavalta el a hallgatóságnak, s idézett István király fiához szóló intelmeiből is.

– Mert ha a királyt istentelenség és kegyetlenség szennyezi, hiába tart igényt a király névre, zsarnoknak kell nevezni – hangzott el a templom falai között.

 

A látványos felvonulás után a tömeg Szent István király szobrához érkezett, ahol Buda Péter, az Érseki Papnevelő Intézet rektora mondott beszédet.

– Az államalapítás ünnepén az Egri Lokálpatrióta Egylet meghívására újra elzarándokoltunk a várba, az egykori székesegyház romjai közé, hogy fáklyás felvonulásunkkal köszöntsük első szent uralkodónkat – fogalmazott, s elmondta: majd kétszáz éve tekint Szent István szobra a várra és a városra. – A mai alkonyatban úgy sejlik fel a szobor sziluettje mint ezer év távlatából földereng előttünk Szent István személye. Rá emlékezünk, a dicső királyra, akit nem csupán köszönteni akarunk, hanem ellesni a titkát – emelte ki.

A koszorúzás után a résztvevőket álló fogadásra invitálták a Dobó-bástya teraszára, ahol Várkonyi György, az Egri Fertálymesteri Testület főkapitánya köszöntötte a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában