szőlő

2020.08.17. 14:00

Jobb szőlőárakat hozhat az idei szüret az Egri borvidéken

A gazdák aggódnak az idei szőlőfelvásárlási árak miatt. A napokban azonban megszületett az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának határozata és úgy tűnik, a döntés feloldhatja a feszültségeket.

S. S.

Monor, 2018. szeptember 6. Leszüretelt szõlõ a monori Lukácsy pincészet szõlõültetvényén 2018. szeptember 6-án. Az Európai Bizottság idén februárban oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Bő két hete írtunk arról, hogy bizonytalanság uralkodik a szőlőtermesztéssel foglalkozó, de saját borászattal nem rendelkező gazdák körében. Pallagi Miklós egri termelő szerint a felvásárlási árak tavaly sohasem látott mélységekbe zuhantak, s nem sok reményük van a változásra. Márpedig ha az önköltségi ár alatt kell túladni a szőlőn, az nyolcezer ember megélhetését veszélyezteti az Egri borvidéken.

Ezért is hoztak létre egy érdekvédelmi szervezetet. A Mátrai borvidék szőlőtermelői is rögzített minimálárat szeretnének, ezt hegyközségi tanácsuk elnöke, Kovács Zita nyilatkozta. Ő egyébként a termésbecslések alapján idén keresleti piacra számít. Időközben megszületett az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának (EBHT) határozata is a javasolt árról.

Az EBHT tudatta, a szőlészeti szekciójának javaslatára a közgyűlésük egyhangúlag elfogadta az idei esztendőre vonatkozó szőlőárprognózist. A hegyközségi tanács közgyűlésének határozata szerint az egri, megfelelő minőségben és mennyiségben termelt kékfrankos javasolt irányára kilónként nettó 117 forint.

– A kékfrankos árprognózisa azért különösen fontos, mert a többi szőlőfajta árának kialakításában is szerepet játszik – közölte portálunkkal Farkas László, az EBHT elnöke.

Szavai szerint a javasolt ár kialakításában több fontos körülményt is figyelembe vettek. Tavaly a szőlőtermesztés veszteséges volt. Az EBHT határozatában ezért az is szerepel, hogy egy hektár szőlőterület éves művelési költsége nettó 1–1,3 millió forint, amely összeg tartalmazza az amortizációt, a tulajdonos fizetését és minden más költséget. Arról is született határozat, hogy a fenntartható termesztéshez hektáronként nettó 1,6 millió forint, a szőlő értékesítéséből származó árbevétel szükséges.

– Igaz, hogy a vírushelyzet jelentős, szinte katasztrofális károkat és árbevétel-elmaradásokat okozott, elsősorban a kisebb, a turizmus-vendéglátás szektorban értékesítő borászatoknál. Viszont az áruházláncok polcairól jelentős mennyiségben fogytak a borok. Ezt alátámasztják az országos készletről szóló jelentések is. Sajnos azzal a kiegészítéssel igaz ez, hogy vannak borvidékek, ahol csak mérsékelt a készletcsökkenés. A nagyobb borászatoknál azonban csaknem hiányról lehet beszélni – hangsúlyozta a hegyközségi tanács elnöke.

Farkas László hozzátette: a várakozásokat pozitív irányban befolyásolja, hogy az előrejelzés országosan alacsonyabb termést mutat, mint az előző években. Ennek oka főként a tavaszi fagykár, a korai aszály és a feketerothadás, mely az ültetvényeket sújtotta. Mindezeket figyelembe véve mindenképpen a kereslet bővülésére számítanak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában