szerződéskötés

2020.08.16. 20:00

Kiadó ingatlanok: körültekintőnek kell lennie az albérlőnek

Az albérlet keresésekor fontos odafigyelni minden apró részletre, mert nagyon sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát a tulajdonos, a bérlő is, aki ragaszkodik a szerződéshez és jól elő is készíti vagy átnézi azt.

Szabadi Martina Laura

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapítótulajdonosa szerint az egyik legfontosabb teendője a leendő bérlőnek, hogy kérjen egy tulajdoni lapot az ingatlanról, hiszen ennek alapján lehet beazonosítani, hogy a személy, akivel szerződünk, jogosult-e a lakás kiadására.

– Ha nem a tulajdonossal vagyunk kapcsolatban, hanem egy céggel vagy megbízottal, akkor a tulajdoni lap mellé ezt a meghatalmazást is csatolni kell. Így lehetünk biztosak abban, hogy nem válunk csalás áldozatává – hívja fel a figyelmet.

– Mi szerződés nélkül lakunk nyolc éve egy ingatlanban a párommal. Minden évben megegyezünk szóban arról, hogy újabb egy évet töltünk itt. Most viszont a tulajdonos úgy döntött, hogy egy családtagjának van szüksége a lakásra, nekünk pedig néhány hetet adott a kiköltözésre. Úgy gondolom, ennyi idő után ez nem túl igazságos, hiszen ennyi idő alatt kevés esélyünk van egy új, számunkra megfelelő helyet találni – panaszolta egy egri fiatal nő.

Az is előfordul, ha nem rögzítik a felek azt, hogy hogyan számolnak el a rezsivel, valamelyikük visszaélés áldozatává válhat. Sok tulajdonos inkább saját címére kéri a számlákat, s azokat bemutatja a lakójának. Így bizonyosodik meg arról, hogy a bérlő nem halmoz fel közüzemi tartozást. Előfordulhat azonban olyan is, hogy a tulajdonos csal, és a számlákon próbál többletbevételhez jutni.

– Én a mérőóra és a mindenkor érvényes egységárak alapján számoltam el a lakás gazdájával a közműfogyasztást. Azt azonban elfelejtette közölni, hogy a közös költség tartalmazza a vízdíjátalányt. Erre csak a többi lakó hívta fel a figyelmem. Kiderült, hogy hónapokig kétszer fizettem ki a vízfogyasztást. Később tudtam meg, előfordul olyan, hogy a főbérlő engedményt ad a bérleti díjból, és a számlákon trükközve hoz össze magának még pár ezer forint bevételt – osztotta meg tapasztalatait egy füzesabonyi nő.

E stiklik miatt is jó, ha mindkét fél precízen készül a szerződéskötésre. A későbbi viták elkerülése érdekében a kötelezettségek mellett azt is érdemes leírni, hogy milyen jogok illetik meg a lakáshasználót. Tarthat-e például háziállatot, lakhat-e ideiglenesen vagy tartósan vele együtt más személy a lakásban.

Jó, ha a végén visszajár a kaució

Jó a gyakorlat, hogy a tulajdonosok jellemzően kéthavi kauciót s egyhavi bérleti díjat kér a frissen kiadott lakásért. – A futamidő végén, amikor az illető elhagyja a bérleményt, a kauciót visszakapja. A kelet-európai országokban jellemző, hogy ezt az összeget csak lelakhatja a bérlő. Mi ebben a nyugatra hasonlítunk, ahol ez az összeg arra való, hogy rendezzék belőle a költségeket – mondta Gadanecz Zoltán.

Az ingatlanosok szerint érdemes egyéves, határozott idejű szerződést kötni, két tanú előtt vagy ügyvéd ellenjegyzésével, ez az irat kötelező erejű. Ha bármelyik fél nem tartja magát hozzá, a másik jogi lépésekre szánhatja el magát. Vannak határozatlan idejű szerződések is, de ezek nem mindig előnyösek a tulajdonosnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában