kéményseprők

2020.08.05. 14:00

Komoly veszélyeket rejthet az elhanyagolt fűtési rendszer

A nyár közepén a legnagyobb melegben nem gondolunk a téli fűtési szezonra, a veszélyhelyzet elmúltával a kéményseprők azonban sorra járják a házakat, hogy minden készen álljon a hideg idő beköszöntére.

Gidai Zsanett

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A katasztrófavédelem kéményseprői rendszeresen felkeresik az ellátási területükhöz tartozó települések társasházait. Ezek a kötelező feladatok idén, a veszélyhelyzet miatt három hónapon át szüneteltek, így a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják. A családi házban élők immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik, hogy a kéményseprő ellenőrizzen.

– Az emberek számára nagyon fontos a biztonságos otthon, arra azonban ritkán gondolnak, hogy mint minden eszköz, így a fűtési rendszer is kopik, elhasználódik, elromolhat. A lerakódott korom, kosz, illetve a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak, de ezek a rendszeres ellenőrzéssel elkerülhetőek. Ezért mindazok szakemberrel nézetik át és tisztíttatják füstelvezetőjüket, akiknek fontos, hogy tisztább legyen a környezetük, kevesebbet fizessenek a fűtésért. Így megelőzhető az is, hogy az elhanyagolt kémény miatt kigyulladjon az otthonuk. Ugyancsak fontos, hogy ne fenyegessen a szén-monoxid-mérgezés veszélye – hangsúlyozta Nagy Csaba megyei katasztrófavédelmi sajtó­szóvivő.

Elmondta, a kéményseprők nem büntetnek. Az élet- és a vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésekor arra hívják fel a figyelmet, hogy a tüzelőberendezés és a kémény használata tilos a hiba igazolt kijavításáig. Egyéb gond esetén a jelzett problémát a következő ellenőrzésig kell kijavítani.

A szakemberek a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik a munkájukat. Térítésmentesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre, így az elszívóberendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Megszüntetik az égéstermék-visszaáramlást és a tűzveszélyt okozó hibákat, így megvédenek a tűztől, ezzel pedig életet mentenek.

Folyamatosan ellenőrzik a társasházakat Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Különleges helyzetekről is beszámolt a szóvivő. Egy társasházi kéményellenőrzésen például korszerű kamerával a kürtő állapotát vizsgálták éppen a mesterek, amikor a kijelzőn egy eb képe jelent meg. Valaki ugyanis egy kutyaeleség konzervdobozát ejtette vagy dobta a kéménybe. Az ilyen és ehhez hasonló tárgyak – mivel leszűkítik a járat szabad keresztmetszetét – veszélyt jelenthetnek a társasház összes olyan lakójára, akik ezt a kéményjáratot használják. Ilyenkor ugyanis az égéstermék nem tud megfelelően az épületen kívülre jutni.

– Máskor egy kéményseprő kolléga munkavégzés közben azt vette észre, hogy egy közeli háznak füstöl a tetőszerkezete. Azonnal odament, hogy kiderítse, mi okozza ezt. Az ablakon benézve meglátta a lángokat a ház konyhájában, s azok már a födémre is átterjedtek. Azonnal értesítette a katasztrófavédelem műveletirányítóit, lezárta a közműveket, és még a tűzoltók megérkezése előtt megkezdte az oltást az udvaron talált eszközökkel, a szomszédok segítségével.

Mint kiderült, a tűzfészek a ház bejárata melletti helyiségben volt, és ugyan a konyha és a háztető egy kis része megégett, bekormozódott, de legalább az épület nem vált lakhatatlanná – idézte fel a tanulságos eseményeket a szóvivő.

Mit tehetünk életünk megóvásáért?

– Javaslom, hogy minden évben szánjanak legalább harminc percet az idejükből a rendszeres kéményseprői közszolgáltatás elvégeztetésére. Ha az ingyenes ellenőrzés hibát állapít meg, akkor se halogassanak tovább, hanem kizárólag szakemberrel vagy szakirányú céggel végeztessék el a javítási, karbantartási, kiviteleztetési munkákat – tájékoztatott Nagy Csaba. Hozzátette, az ellenőrzések a jogszabályban meghatározott gyakorisággal történnek. A szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetőknél évente, a gázüzemű és a zárt ­rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát négyévente ajánlott elvégeztetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában