ünnep

2020.08.25. 14:00

Nagy Feró volt a családi nap sztárja Füzesabonyban

Az államalapítást ünnepelték Füzesabonyban augusztus 20-án délelőtt a templomkertben, délután családi és Európa-napot rendeztek. Szihalmon négy napon át tartott a kemencefesztivál, ami szintén családi nappal ért véget. Vasárnap a Magyar Tár-Házban kiállítással zárult a háromhetes Szabad Kéz Művésztelep.

Sike Sándor

Füzesabonyban Nagy Feró szórakoztatott Fotó: Fuzeshirek.hu

A római katolikus templomban, majd a templomkertben az államalapítást és az új kenyeret ünnepelte a város. Papler Pál plébános a kenyér megáldása előtt arról beszélt, hogy Szent István-sziklára építette az országot, ennek köszönheti a magyar nemzet a katolikus hitet és a fennmaradását. Ez az elv a ma emberének is útmutatásul kell szolgáljon.

Nagy Csaba polgármester templomkerti beszédében Szent István életét és a magyarság fennmaradásáért tett cselekedeteit méltatta. Szerinte napjainkban a hitünk ugyan nem változik és továbbra is a legnagyobb lelki támaszunk, de az életmódunk igen. A koronavírus veszélyére utalva azt mondta, ez az ellenség szembesített bennünket azzal is, melyek az igazán fontos dolgok. Ez nem más, mint a kötelesség, az odafigyelés, az összetartozás, a gondoskodás.

A családi és Európa-nap nyitásaként adta át a város polgármestere a Legvirágosabb porta címeket. Elismerést kapott a telepi kápolna kertje, intézmény kategóriában ismét nyert a Füzesabonyi Városi Könyvtár belső udvara, családi házas kategóriában Máténé Nyíri Helga és férje Máté Attila munkáját ismerték el. Ők folyamatosan szépítik és virágosítják Kodály úti otthonukat.

Füzesabonyban Nagy Feró szórakoztatott Fotó: Fuzeshirek.hu

Délután, számos előadó fellépését követően, Nagy Feró és a Beatrice koncertje tette fel a koronát a rendezvényre. A csapat akusztikus hangversenyére nagyon sokan voltak kíváncsiak. A színpadi programok sorát számos kiegészítő elem gazdagította az arcfestéstől a kézműves-foglalkozáson át a minividámparkig vagy a habpartiig.

A szihalmi Kemencés Napokként híressé lett gasztronómiai és kulturális fesztivál az államalapítás ünnepével esett egybe. A mostani a tizedik, jubileumi alkalom volt. Ottjártunkkor Báder Ernő kíséretében Budai Beatrix nóta- és operetténekes szórakoztatta a közönséget. A négy nap mindegyike tartalmas programokkal telt, s a vasárnapi családi nap zárta a fesztivált.

– Mindig azt vallottam, hogy a múltból lehet építeni a jövőt, s azokat a hagyományokat tudjuk megőrizni, amelyek a gyökereinkből táplálkoznak – mondta a rendezvényükről Bóta József Sándor, a település polgármestere.

Társakra is akadt, a civil szervezetek és minden szihalmi bekapcsolódott a program megvalósításába. Itt volt a rendezvényen a Szabadtűzi Lovagrend, aminek a faluvezető is tagja, ők adták a zsűrit. Hazaivá és nemzetközivé tették az eseményt.

A Magyar Tár-Házban vasárnap délután kiállítással zártak a Szabadkéz Művésztelep alkotói. Alkottak, szakmai megbeszéléseket folytattak három héten át. Kótai Tamás Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a telep megálmodója a Hírlapnak azt mondta, ezeknek az összejöveteleknek nem az ad értéket, hogy milyen az ellátás, milyenek a technikai feltételek.

Szihalmi asszonyok készítik az édes krumplist. Az ízeknek jót tesz, ha megbeszélik Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Nem ez minősít, hanem az, hogy a művész milyen gondolatokkal érkezik, milyen hullámon van. Na és természetesen az összegyűlt alkotók közötti kohéziós erő is fontos – fejtegette Kótai Tamás. – Annak örülök, hogy a vírushelyzet ellenére Szihalmon meg tudtuk valósítani a művésztelepet. A huszonhatodik éve Szegeden működővel ez most nem sikerült. Tanítok Egerben, az egyetemen. Borzasztó volt a diákjaimat monitoron látni. Én magam nem keresem, de szeretem a társaságot, kellenek ezek az együttlétek.

Kótai Tamás párja, a Mezőszemerén élő Gulyás Andrea a fiatal művészgenerációhoz tartozik. Munkahelyi elfoglaltságai miatt egy hetet elvesztegetett, de a maradék kettő alatt összehozta a kiállítási anyagait. Egy festményt, s egy homok installációt készített. Utóbbit a szemerei romos házak ihlették. Az installáció egyébként szétszedhető, szállítható és újból összerakható – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában