fertálymesterek

2020.08.22. 07:00

Szentmisét tartottak, óvodát is búcsúztattak Mária szobránál Egerben

Szent István király Nagyboldogasszony napján ajánlotta fel a Szent Koronát és az országot Szűz Máriának. Erre a magyar történelemben­ igen fontos momentumra emlékezve tartottak a napokban a megyeszékhelyen, a Mária-szobornál búcsút, a fertálymesterek szervezésében.

Szilvás István

A búcsúztatón egykori óvodásai vették körül Eszter nénit Fotók: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

A Szent János negyed közössége az elmúlt század húszas, harmincas éveiben rendszeresen a városban, a Mária-szobornál tartott búcsút Nagyboldogasszony ünnepe alkalmából. A több mint egy évtizede felelevenített nemes hagyományt a minap tarották meg a hatvani hóstya fertálymesterei, akik ezúttal is a Farkasvölgy utcai szobornál megrendezett szentmisére és az azt követő agapéra invitálták a városrész lakóit.

A búcsú fő eseményét jelentő szentmisét Szabó József, a bazilika zenei főigazgatója celebrálta, aki beszédében egyebek között felidézte: halála előtt Szent István király éppen Nagyboldogasszony napján ajánlotta fel a Szent Koronát­ és az országot Szűz Máriának.

– Égi patrónánk mindannyiszor megvédett bennünket az elmúlt időkben, amikor mindenki ellenünk volt. A Boldogságos Szűznek köszönhető, hogy nem tettek tönkre, s nem aláztak meg bennünket úgy, hogy a magyarságunkat is elragadják tőlünk – emelte ki a szertartást végző főigazgató.

A szentmisét ezután agapé, azaz szeretetünnep követte, amelynek keretében a jelenlévők felidézték a hetven esztendő után, július végén bezárt Ney Ferenc Óvoda Farkasvögyi Tagóvodája történetének legfontosabb állomásait. Ennek keretében Cseh István, az 5. negyed fertálymesteri csoportjának a vezetője – úgy is, mint egykori itteni óvodás – emlékezett meg arról, hogy a százötven éves épületben hajdanán papi, csengős és iparos iskola, továbbá iparoskör, később pedig egyre növekvő létszámú óvoda működött.

A búcsúztatón egykori óvodásai vették körül Eszter nénit Fotók: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

– A tisztesség úgy kívánja, hogy most köszönetet mondjunk mindazoknak a vezetőknek, óvónőknek, dadusoknak, akik hittel és nagy-nagy emberséggel gondoskodtak száz és száz gyermek neveléséről – mondta Cseh István, majd pedig név szerint szólította a gyermekintézmény tizen­kilenc volt dolgozóját, akiknek Minczér Gábor, a megyeszékhely alpolgármestere – egy-egy díszes virágcsokorral egyetemben – elismerő oklevelet nyújtott át.

Az elárvult óvoda udvarán egy szerény kiállítás is várta­ az azóta szülőkké, nagy­szülőkké vált ­egykori óvodásokat­, akik a régi fényképekkel ­teli albu­mokat lapozgatva vették körül mindannyiuk Eszter nénijét.

Bartáné Szabó Eszter ugyanis ötvenkét esztendeig, 1958-tól dolgozott itt, s három évtizeden át vezette az óvodát, ahol az emlékezők gyermekei és unokái is csepe­redtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában