GYÖNGYÖS-SÁSTÓ

2020.08.25. 11:30

Visszatért a mátrai betyárvilág Sástón

Idén a Sástón rendezték a Mátrai Betyár Fesztivált a Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület szervezésében. A fesztiválokra idén igencsak kiéhezett közönséget kétnapos program várta.

Szabó István

Fotó: Czimer Tamas

A díjtalan programok a járványügyi előírások miatt három helyszínen egy időben zajlottak, hogy ötszáz résztvevőnél nagyobb tömeg sehol ne gyűljön össze.

– Ez a fesztivál már többéves múltra tekinthet vissza. A jól bevált hagyományt folytattuk, és egészítettük ki újdonságokkal. Idén már pénteken kezdtünk a mátrafüredi kertmoziban, szombaton pedig indult a betyárkodás – mondta Benkő Béla, a Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke.

Az ország több tájáról gyülekeztek a betyárok Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az érkezőket ­népművészeti és kézműves kirakodóvásár várta. A nagyréten bárki betyár ló nyergébe ülhetett, a legkisebbek vesszőkosarakban körhintázhattak. Hatalmas üstökben finom ételek rotyogtak mindenfelé.

– A főzőverseny célja az volt, hogy a régi betyárok különleges ételeit bemutassuk, köztük Vidróczki Marci kedvenceit is. Előnyt élveztek azok az ételek, melyekhez a versenyzők vadhúst és vadon termő fűszereket használtak fel. Az üstökben főtt remekműveket Lázár János séf bírálta. A versenyt a Mátrai Motoros Betyárok csapata nyerte – folytatta Benkő Béla.

Az ostort is csattogtatták a Mátrában Fotók: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Délután a már szép számúra duzzadt közönség igazi betyárolimpiát láthatott. Egy-egy palóc, mátraaljai, veresegyházi és solymosi, valamint a hallgatag tüzes-pipás férfiú és Beáta betyárasszony patkóhajításban, diótörésben és különböző gyakorlatokban, így például célzott ostorcsapásokban mérte össze tudását. A győztes Petrovics Gábor, aki a palóc hagyományokat ápolja, jövő nyárig a Mátra betyárja büszke cím tulajdonosa. Versenyen kívül a korabeli pisztolyok és puskák tüzelése remegtette meg a levegőt. A Kerekes Band koncertje előtt a Magyar Nemzeti Táncszínház művészei csalogatták táncházba a résztvevőket.

Az idősek még őrzik a hagyományokat Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Az előzetes várakozásaink maradéktalanul teljesültek. Egyrészt, be tudtuk tartani a járványhelyzet követelte korlátozásokat. A vendégek számát a beléptetésnél folyamatosan ellenőriztük és kézfertőtlenítésre is lehetőséget teremtettünk. Másrészt, valamennyi programunk sikeresen lezajlott. Csak a főzőverseny eredményhirdetése szorult végül az eső miatt a VIP-sátorba. Remélem, hogy jövőre már korlátozásoktól mentesen láthatjuk viszont a betyárokat és az őket kedvelőket – összegezte Benkő Béla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában