szőlő és bor

2020.09.28. 14:08

Jó termést ígér a késve jött szüret az Egri borvidéken

Javában tart a szüret az Egri borvidéken. A hegyközségi tanács elnöke, Farkas László a Hírlapnak elmondta, hogy eddig az összterület mintegy tíz százalékáról rendelkeznek adatokkal. A termés mennyisége jobb a vártnál, a felvásárlási árak ugyanakkor elmaradnak attól, amit a tanács ajánlott árként megjelölt.

Sike Sándor

Szüretelõk Tóth Ferenc borász birtokán az Egedalján

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

Korábban a Heol többször foglalkozott a szőlőtermelők azon felvetésével, hogy alacsony felvásárlási árakkal számolnak. Az érdekeik védelmére a termelők külön egyesületet is életre hívtak, s képviseletükben Pallagi Miklós osztotta meg aggodalmaikat. Attól tartottak ugyanis, hogy a felvásárlók olyan alacsony árat kínálnak a szőlőért, ami a ráfordítási költségeket sem fedezi.

A szüret időközben megkezdődött, s megkeresésünkre Pallagi Miklós azt mondta, hogy maga is a betakarítással foglalatoskodik. A hívásunkat megelőző napon például napszámosokat kellett szereznie, ami nem mindig egyszerű. Szavai szerint a kínált árak fölötte vannak annak, amitől tartottak, de nem érik el azt az összeget, amit a borvidék hegyközségi tanácsa ajánlott árként megfogalmazott.

Simkó Zoltán, Eger város hegyközségének elnöke is úgy látja, hogy mérhetően, 20–25 százalékkal elmarad a szőlő után kínált felvásárlói ár attól, amit ajánlottak, és elfogadhatónk javasoltak. Az elnök jogi lehetőséget azonban nem lát egy árszint meghatározására, hiszen az uniós tagságunk óta ezt kizárja az európai közösség szabályrendszere.

A Tóth Ferenc Pincészetnél is megtelt a puttony. Képünk illusztráció
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is egyetértett azzal a felvetéssel, hogy az általuk ajánlott minimális árat a felvásárlók nem adják meg az idén. Meglátása szerint ugyanakkor a termésátlag jobb lett az előzetes várakozásnál. Bizonyos területeken és fajtákból egészen jó a termés, ami bizonyos mértékben kompenzálja az alacsony kilónkénti ár miatt elszenvedett veszteséget.

– Az eddigi szüretről megközelítően 500 hektárról érkezett be jelentés, s ez alapján 99 mázsát szednek hektáronként az ültetvényeken. A borvidéken várhatóan 80–90 mázsa lehet majd az idei átlag. Természetesen a szórás elég nagy. A tavaly „megpihent” fajták és területek hozzák inkább a szép eredményt. Összességében jó közepes lehet az idei termés. Ami pedig az árakat illeti, 75–80 forinttól egészen 136 forintig terjed a felvásárlók által megadott kilogrammonkénti összeg – mondta a hegyközségi tanács elnöke.

A szakember értékelése szerint a vírushelyzet átalakította a borfogyasztási szokásokat is. Az emberek inkább fröccsöztek otthon, az áruházláncok polcairól fogytak is az olcsóbb borok. A prémiumkategória iránt viszont nem volt kereslet. Országosan a borkészlet kilenc százalékkal csökkent az elmúlt időszakban, Egerre is ez jellemző. A Tokaji borvidéken három százalék volt a fogyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában