képviselő-testületi ülés

2020.09.29. 14:00

Tovább csökkent a bűncselekmények száma Füzesabonyban

A város képviselő-­testület legutóbbi ülésének meghatározó témája volt a település bűnügyi és közbiztonsági helyzete.

Sike Sándor

Az előterjesztéshez Suszter Zsolt rendőr alezredes fűzött szóbeli kiegészítést

Forrás: fuzeshirek.hu

Az elmúlt héten, csütörtökön tartotta munkaterv szerinti ülését Füzesabony képviselő-testülete. A ­grémium egyebek között megvitatta és elfogadta a közbiztonság helyzetéről szóló rendőrségi beszámolót. Az írásban kézhez kapott, a rendőrhatóság működésének minden területére kiterjedő értékeléshez Suszter Zsolt, a Füzesabonyi Rendőrkapitányság vezetője fűzött szóbeli kiegészítést. Ebben a közbiztonsági helyzet javulásáról beszélt, illetve a járványügyi helyzet aktuális kérdését, az előírások betartásának szigorú ellenőrzését is megemlítette.

A képviselő-testület által elfogadott írásos elemzés egyik legfontosabb ­megállapítása, hogy a kapitányság illetékességi területén a regisztrált bűncselekmények és szabálysértések száma, az elkövetők által okozott kár jelentősen csökkent. A bűntényeknek csaknem a hetven százaléka, mint ahogyan volt az a korábbi években, továbbra is vagyon elleni tett. Az előterjesztés a rendőrségi tevékenység minden területén számszerűsíti is a leírtakat. Ennek alapján tudható, hogy az elmúlt esztendőben a városban regisztrált bűncselekmények száma a 2018-as adatokhoz viszonyítva közel 25 százalékkal, 169-ról 127-re csökkent. Ez Füzesabonyban 480 cselekményt jelent, ami a rendőrkapitányság illetékességi területén ismertté vált esetek 26,4 százalékát teszi ki.

Az előterjesztéshez Suszter Zsolt rendőr alezredes fűzött szóbeli kiegészítést
Fotó: fuzeshirek.hu

A beszámolóban megfogalmazottak szerint a rendőrség legfontosabb célkitűzése a vizsgált 2019-es esztendőben is a közbiztonság fenntartása, az állampolgárok nyugalmának megőrzése, a bűncselekmények számának csökkentése, ezáltal pedig a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása volt. A megfelelő rendőri jelenlétet a bűncselekményi adatok, állampolgári és önkormányzati jelzések folyamatos értékelése alapján biztosították.

Mint minden ­közbiztonsági értékelésnek, a füzesabonyinak is meghatározó része volt a közterületen elkövetett bűntények számának alakulásáról szóló elemzés. Az összegzés alapján elmondható, hogy ebből a szempontból is javulás volt tapasztalható, hiszen a 2018-as 55 elkövetéssel szemben tavaly csak 44 esetet regisztráltak.

Ebben a kategóriában a beszámoló szerint a rendőrségnek továbbra is fő feladata volt a közterületen elkövetett bűncselekmények és szabálysértések – kiemelten az ­önkormányzati rendelettel megtiltott közterületi alkoholfogyasztás – megakadályozása. De figyelmet fordítottak a tömegközlekedéssel utazók nyugalmának, az utazás zavartalanságának, a közterületek és rendezvények rendjének biztosítására is.

– Kiemelten figyeltük a vasútállomás környékét, ahol néhány személy rendszeresen zavarja köznyugalmat. A kötelező maszkviselés szabályai ellen vétőkkel szemben pedig vége a türelmi időszaknak. Mostantól szabálysértési eljárást kezdeményeznek a járőreink a járványügyi előírásokat semmibe vevőkkel szemben – fogalmazott a szóbeli kiegészítésében a városi rendőrkapitány.

A kiemelt bűncselekmény is kevesebb

Az előterjesztés megvizsgálta azt is, hogy a kiemelten kezelt 14 bűncselekménytípusban miként alakult a helyzet a városban. Az adatok szerint e kategóriában a 2018. évi 97-ről 2019-ben 68-ra, azaz 30 százalékkal csökkent az esetek száma. A 14 típusból hétben regisztráltak bűntényeket. Történt testi sértés, mindkét évben hét-hét, garázdaság kilenc, illetve tíz. Lopás a 2018-as 64 esethez képest tavaly 44 alkalommal történt, amiből kettő volt lakásbetörés. Tavaly egyszer törtek fel zárt gépjárművet, a rablás bűncselekmények száma háromról, a kifosztásé ötről egyre csökkent. Rongálást 2018-ban hat, tavaly négy alkalommal regisztrált a hatóság. Jármű önkényes ­elvétele az előző évi kettőhöz képest egy esetben történt. Más kiemelten kezelt bűncselekmény – például emberölés, zsarolás – nem történt a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában