támogatatás

2020.10.18. 08:12

700 millió forinttal támogatják az önkéntes tűzoltó egyesületeket és mentőszervezeteket

A pályázat célja, hogy az önkéntes tűzoltóságok és a mentőszervezetek állománya hatékonyabban készülhessen fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra.

Heol

Forrás: https://heves.katasztrofavedelem.hu/

Fotó: Nagy Csaba tű. fhdgy.

Az idén ismét hétszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem az országban működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között, emellett külön forrásra az önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak. A járványhelyzetre való tekintettel az elnyert felszereléseket, berendezéseket, védőeszközöket nem ünnepélyes rendezvényen, hanem szűkebb keretek között vehették át az érintettek.

Hét Heves megyei mentőszervezet részesült több mint 2,6 millió forint támogatásban. Az elnyert összegből eszközeik viharkár felszámoló készlettel, magassági ágvágóval, védőruhákkal bővülnek majd, továbbá üzemeltetési, fenntartási és karbantartási, kötelező gépjármű felelősségbiztosítás költségeiket, műszaki vizsga díjaikat fogják fedezni – írja honlapján a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A közlemény szerint huszonkettő önkéntes tűzoltó egyesület összesen több mint 18 millió forint értékű juttatást nyert el. Az egyesületek működési költségeiket, laktanyák átépítését, felújításokat, oktatásaikat és vizsgáikat fedezik az összegből, továbbá számos technikai és tűzoltó eszközt vehetnek át. Felszereléseik rádiókkal, kéziszerszámokkal, kisgépekkel, tömlőkkel és a beavatkozásaikat hatékonyabbá tevő eszközökkel bővülnek.

Heves megyében két önkormányzati tűzoltóság működik, a bélapátfalvai és a tiszanánai. Ahogy az a honlapon olvasható, a két szervezet több mint 7,7 millió forint értékben vehet át tűzoltó védő- és technikai eszközöket. Ezek a szakfelszerelések, láncfűrészek, feszítő-vágó berendezés, speciális kötelek, tömlők, szűrőkosarak, védőruhák, sugárcsövek minden szempontból megfelelnek a modern kor elvárásainak, megegyeznek a hivatásos tűzoltóknál rendszeresített eszközökkel.

A pályázat célja, hogy az önkormányzati, az önkéntes tűzoltóságok és a mentőszervezetek állománya hatékonyabban készülhessen fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. A technikai eszközökkel, védőeszközökkel, védőruházattal és egyéb felszerelésekkel nemcsak a szervezetek hatékonysága növekszik, de nagyban hozzájárulnak a településeik mentő tűzvédelméhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában