katasztrófavédelem

2020.10.19. 12:17

A fűtési szezon veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelem

A biztonság érdekében fontos elvégeztetni a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, kémények karbantartását és ellenőrzését.

Sz. Sz. I.

A kéményseprő is ellenőriz

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A fűtési szezon veszélyt rejt, figyelmeztet a katasztrófavédelem. A biztonság érdekében fontos elvégeztetni a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok, kémények karbantartását és ellenőrzését. Ezzel csökkenthető a szén-monoxid-mérgezés veszélye. A szakemberek minden évben több ezer hibát tárnak fel a tüzelőberendezések és füstelvezető rendszerek átvizsgálásakor.

Kiemelten fontos a fűtőberendezések ellenőrzése Fotó: Marjai János / MTI

A hazai háztartások jelentős részében már van szén-monoxid-érzékelő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy e helyeken kevesebben és kisebb fokban sérülnek meg a színtelen, szagtalan gáz miatt. A lakástüzek esetében pedig csökkenthető a sérülés kockázata füstérzékelő elhelyezésével.

Vegyes tüzelésű kazánok esetében tilos háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni. Ezek mérgező gázokat bocsátanak ki, károsítják a környezetet, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását, ami a fűtés hatására meggyulladhat. Ez pedig lakástűzhöz vezethet – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában