JÓTÉKONYSÁG

2020.10.29. 10:23

Magyarok Kenyere: adományozói napot tartottak Egerben

Heves megyében százötven adományozó fogott össze a Magyarok Kenyeréért.

T. B.

Előházi Irén, az Egri Malom, és Árvai Ferenc, a karitász vezetője

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Magyarok Kenyere adományozói napot tartottak szerdán délután a Megyeháza Barkóczy termében. Az ünnepségen jelen voltak az adományozók, a programban közreműködők, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a MAGOSZ megyei vezetői, illetve politikai szereplők.

Szendrei László, a NAK megyei elnöke kifejtette, kitettek magukért a Heves megyei gazdálkodók, hiszen az időjárási körülmények az aszály, majd a medárdi esőzés, valamint a járványhelyzet ellenére idén is több adomány érkezett, mint az előző évben. A kevesebből többet adtak a gazdálkodók. A 150 megyei gazda és adományozó 26 tonna búzát és egymillió forintot adott össze, ebből 17 tonna búzát őrölt az Egri Malom, s 240 kenyeret sütött augusztus 20-ára, a történelmi egyházak ünnepi alkalmaira a HESI Kft., a kiszállításban pedig az Egererdő Zrt. segített Az adományból 11 tonna búzát kapott meg az Egri Főegyházmegye Karitász Központja, amelyet szétosztanak a megye rászorulói között. A többi határon túli szegénynek javára megy. Megköszönte mindenki munkáját, aki közreműködött a szervezésben, gyűjtésben, adományozásban. Külön köszönte Isten áldását, áldását kérte a gazdákra és a jövő évi termésre.

Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegye Karitász Központjának igazgatója ezután áldást kért a gazdákra és családjaikra.

Előházi Irén, az Egri Malom, és Árvai Ferenc, a karitász vezetője
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Nyitrai Zsolt, a Heves megyei 1. választókörzet Fideszes országgyűlési képviselője szintén megköszönte az adományozók nagylelkűségét. Mint mondta, már kilenc éve megmutatják a világnak, mi a nemzeti összefogás. Fontos egymás, illetve a rászorulók segítése. Felhívta a figyelmet a hazai áruk, termékek vásárlásának fontosságára, a magyar agrárium szerinte bebizonyította a járvány időszakában, hogy képes önellátásra. Mint mondta, aki hazai terméket vesz, magyar családokat támogat, munkahelyeket őriz meg, erősíti a vidéket, óvja a környezetet. Kitért arra, hogy sikerült eredményt elérni a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti meghatározásában, nem kell irreális klímavédelmi célokat elérni, s megmaradnak az átmeneti állattartási támogatások. A parlament előtt van a családi gazdálkodók életét segítő törvény, ami egyszerűsíti az adózást, adminisztrációt.

Nagy István agrárminiszter videóüzenetben köszönte meg a Heves megyei földművesek nagylelkűségét. Szerinte a Magyarok Kenyere Program azt üzeni, hogy együtt vagyunk és ez mindig így marad, jöjjön bármilyen veszedelem.

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke szerint megtiszteltetés, hogy az adakozó gazdákat a megyeházán köszöntötték, s itt zajlott az adomány átadása. Ők végzik a legszebb, legőszintébb munkát a földdel, a terményekkel, a jószággal, élelmet adnak mindenkinek, politikától függetlenül. Kívánta, folytatódjon a program ugyanezzel a lendülettel. Mint mondta, a kormány és a gazdák is példát mutattak a nehéz időszakban.

" data-show-text="false" data-width="">

"> 

15 millió búzaszem program Heves megyei Adományozó Ünnepsége 🌾🇭🇺

Közzétette: Nyitrai Zsolt – 2020. október 28., szerda

 

Jakab Tamás, a NAK Heves megyei igazgatója, a MAGOSZ főtitkára is kitért arra, mindenből kevesebb termett, de a gazdák a kevesebből többet adtak. A gazdák hisznek a nemzetben és abban, hogy támogatni kell a rászorulókat. Mint mondta, a következő évet még nincs biztonságban, hiszen az október eleji 80-100 milliméter csapadék nehezíti a vetést és a napraforgó aratását is. Bízik abban, hogy megfelelően teljesítik az évet. A Magyarok Kenyere Programról elmondta, reméli, hogy a következő generációk folytatni fogják a kezdeményezést, hiszen akik nem védik hagyományaikat, nem tudják megvédeni népüket, határaikat sem.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, a parlament alelnöke az idei jubileumokról beszélt. Kitért a száz éves szétszakítottságra, amelyből talpra állt a magyarság, hitet, erőt adott a nemzet, sok szenvedés és munka árán. Sok gyász és sok öröm is van a szívekben. A Magyarok Kenyere pedig tíz éves, először tíz tonna búza gyűlt össze néhány száz gazdától. Később lendületet kapott a kezdeményezés, bekapcsolódott az Agrárkamara és a MAGOSZ, idén 800 adakozó gazda 1100 tonna gabonát (az előző évben 781 tonnát) adott össze a Kárpát-medencében. A nehéz év ellenére a legtöbb búzát ajánlották föl, a gazdatársadalom egységbe forrt, közösen él, küzd, osztja meg tapasztalatait, dolgozik az erős nemzetért.

Sokan kellettek a jótékonysághoz, nem csak gazdák, de szállítmányozók, malmok is, akik szintén ingyen dolgoztak. Megköszönte a felajánlást az Egri Malomnak. Emlékeztetett arra, hogy november 13-án lesz az országos adományozói nap, s idén a diaszpórának is juttatnak magyar lisztet.

Mint mondta, a kormányzat is együttműködik a gazdákkal, képviseli érdekeiket, így küzd az ellen, hogy a kiirtott esőerdők helyén termesztett génmódosított szója ne jöhessen olcsón az Európai Unióba, s ne támasszanak nagyobb követelményeiket az itteni gazdákkal szemben, mint egy harmadik országbelivel.

A beszédek végeztével Csézy énekelt, majd Előházi Irén, az Egri Malom ügyvezető igazgatója adta át jelképesen a lisztadományt Árvai Ferencnek. Megköszönte, hogy idén is őket kérték föl a búza megőrlésére, emlékeztetett arra is, hogy nemrég volt a kenyér világnapja. Árvai Ferenc köszönettel vette át az adományt, s elmondta, a támogatott családok mindig hálás szavakkal, könnyekkel köszönik meg azt. Köszönte, hogy idén a Karitászt választották az adományok célba juttatásához.

Ezt követően Szendrei László adta át az adományozói lapokat a programban közreműködőknek, valamint a jelen lévő adományozó gazdáknak.

Kovács Kálmán, a Boldogi Gazdakör elnöke lapunknak elmondta, az elmúlt tíz évben egyre többen ismerték meg a karitatív tevékenységet, s csatlakoztak a kezdeményezéshez. Széles, összefogás jellegű, nagyszerű adományozó program lett belőle, évről évre nő az adomány mennyisége. A hírek szerint a Boldog térségiek voltak a leggálánsabbak, bízik abban, így folytatják jövőre, vele együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában