kiadó lakások

2020.10.10. 07:00

Megyénkben is csökkentek az albérlet árak

Egy friss elemzés szerint a kiadó lakások bérleti díjának alakulását bemutató lakbérindex szerint augusztusban 6,4 százalékos volt a díjak csökkenése éves összevetésben. Az összefoglaló szerint a magyar albérletpiacon a bérlők vannak kedvezőbb helyzetben, a bérleti díjak pedig tovább csökkennek. Szakembert kérdeztünk a Heves megyei árak alakulásáról.

Molnár Helga

2019 szeptemberétől – alapvetően egy természetes folyamatnak köszönhetően – az albérletárak folyamatosan esni kezdtek. A koronavírus első hullámának időszaka alatt folytatódott a csökkenő tendencia egészen májusig. Idén a Heves megyei albérletárak áprilisban érték el a legalacsonyabb szintet jelentett, amely szerint 1702 forintot kértek egy négyzetméterért – osztotta meg lapunkkal Jámbor Gabriella, az ingatlannet.hu marketing menedzsere.

Augusztusban, az egyetem indulása előtt az albérletárak ismét nőttek, egészen 1866 forint per négyzetméteres árig. Ez azt jelenti, hogy egy ötven négyzetméteres albérletet áprilisban megközelítőleg nyolcvanezerért, míg augusztusban 93 ezer forintért lehetett kivenni.

– Természetesen a valóságban nemcsak a lakás alapterületének mérete határozza meg az árakat, hanem a lakás elhelyezkedése vagy akár a felújítottsági foka, felszereltsége is – tette hozzá.

Mint mondta, tavalyhoz képest az árak igen látványosan változtak. Az év ugyanazon hónapait összevetve megállapítható, hogy 2020 január és április között nőttek az árak tavalyhoz képest. Májustól azonban a tendencia megfordult, és átlagosan kilenc-tíz százalék körüli csökkenés tapasztalható.

Kértük, hasonlítsa össze megyénk legnagyobb városainak árait. Kiderült Hatvanban 2042, Egerben 1992 míg Gyöngyösön 1473 forintot kérnek egy négyzetméterért a bérbeadók. – Hatvan esetében az augusztusi árak kiugróan magasnak bizonyulnak, melynek alakulása akár természetes folyamatnak, akár a szeptemberi iskolakezdésnek is betudható – emelte ki.

Természetesen napjainkban megkerülhetetlen a koronavírus-járvány, adódott tehát a kérdés, hogyan hatott a piacra a pandémia. – A koronavírus-járvány az albérletpiacot nagy mértékben meghatározta. A kínálat megnövekedett, a kereslet lecsökkent, amely automatikusan magával vonzza az árak csökkenését is. Fővárosunkban az idei évben kilenc százalékos visszaesés jellemzi az albérletpiacot. Heves megyében is tapasztalható ez a mértékű visszaesés. A második hullámban, az árak további mérséklődésére, stagnálására lehet számítani – mondta.

Országosan is csökkenek az árak

Az országos átlagot meghaladó mértékben 10,2 százalékkal csökkentek a budapesti lakbérek. Pest megyében 3,7 százalékkal, a dél-alföldi régióban 3,6 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon három százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak, a dél-dunántúli térségben pedig 0,8 százalékos volt a visszaesés az ingatlan.com szerint. A Közép-Dunántúl kiadó lakásainál ugyanakkor 0,2 százalékos emelkedés történt, az észak-magyarországi albérletekért pedig 2,4 százalékkal többet kellett adni. A díj-csökkenés a legerősebb albérletpiaccal rendelkező fővárosban volt a leglátványosabb. A piacot meghatározza a gazdasági bizonytalanság, így a tulajdonosok engedtek a díjakból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában