sajtótájékoztató

2020.10.28. 12:47

Mirkóczki Ádám: a városvezetés nem tud felelősséget vállalni, ha marad a színház jelenlegi igazgatója

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere szerda délelőtti sajtótájékoztatójában a Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályázatáról beszélt.

Sz. M. L.

– Normális esetben most arról kellene tájékoztatnom a közvéleményt, hogy sikeresen lezárult a Gárdonyi Géza Színház igazgatói pályáztatása, sajnos azonban egyre inkább elfajulnak az események – mondta Mirkóczki Ádám szerda délelőtti sajtótájékoztatón, miután részvétet nyilvánított az elhunyt Kelemen Csaba családjának.

– Szorosan együttműködtünk az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Előzetesen úgy tűnt, mindkét fél érdeke, hogy szakmailag a legmegfelelőbb vezető kerüljön a teátrum élére. Egy megbeszélésen – melyen a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs is ott volt – felajánlottam, hogy az EMMI vegye át a színház finanszírozását és ezzel a döntést a kérdésben. Ezt azonban elutasították, maradt a közös fenntartás – tette hozzá a polgármester.

A városvezető elmondta, hogy többször is egyeztetett Vidnyánszky Attilával, a Magyar Teátrumi Társaság elnökével, tanácsot kért tőle, hasznos döntést szeretett volna hozni ugyanis a színház és az egriek érdekében. Szavai szerint Vidnyánszky azt mondta, szerinte nem szerencsés ha az igazgató nem hajlik az együttműködésre a fenntartóval.

– Az önkormányzat delegáltjai három pályázót is támogattak. Köztük két egrit. A többi küldött azonban eleve eldöntött szavazatokkal érkezett. Felesleges volt meghallgatni a pályázókat, hiszen legfontosabb érvük a pandémia volt, Blaskó Balázs mellett. Eger érdeke azonban az, hogy szakmailag alkalmas személy kerüljön a pozícióba. Ne egy olyan ember, aki a mögötte álló politikusokkal hisztériát kelt jelenleg is – jelentette ki Mirkóczki Ádám. – Amit most a jelenlegi igazgató csinál, az nem jó senkinek: nyomást gyakorol mindenkire, akire tud, a színház dolgozóit azzal rémíti meg, hogy igazgatóváltás esetén veszélyben a munkájuk. Szeretném leszögezni, hogy erről szó sincs. Az önkormányzatnak támogatást sem kell visszafizetnie ebben az esetben. Egyszerűen ha a közgyűlés nem a szakmai bizottság döntésével összhangban választ, akkor megszűnik az öt éves szerződés, és újra kell azt tárgyalni – mondta.

Kitért arra is, hogy annak ellenére, hogy Blaskó Balázs támogatói azzal érvelnek, hogy egyedül ő képes a pandémiás időszakban a gazdálkodási stabilitást fenntartani, közben kézzel írt, kifejtetlen kusza oldalakat adott be az igazgató, számlák nélkül, havi elszámolás címén – fogalmazott Mirkóczi Ádám. Hozzátette, Egernek biztonságra és békére lenne szüksége, ahogy a színház dolgozóinak is. ezért fontos a változás. Kijelentette: amennyiben az EMMI ragaszkodik Blaskó Balázshoz, akkor szeretnék ha átvennék a színház fenntartását is, mivel a városvezetés nem tud felelősséggel mellette állni.

A színházban kibontakozott vírushelyzetről már Mirkóczki Zita (Egységben a városért) képviselő beszélt a tájékoztatón:

– Hétfőig semmilyen tájékoztatást nem kaptunk. A friss adatok jelenleg sem állnak rendelkezésünkre, annak ellenére, hogy Fekete Péter államtitkár már jelezte a színházaknak, hogy adatszolgáltatási kötelezettségük van. Kaptunk egy hivatalos levelet, mely beszámol a színház dolgozóiról, akik október 10. és 20. között voltak karanténban. Ezt most össze kell vetnünk más adatokkal. Elképedve láttuk ugyanis, hogy két, karanténban lévő színész is szerepelt egy október 17-i gyerekdarab bemutatójában – hívta fel a figyelmet. – Ezt ki fogjuk vizsgálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában