A koronavírus ellen csak a vakcina lesz hatásos

A koronavírus-járvány súlyosbodásával egyre többen vásárolják azokat a reklámozott termékeket, amelyeket valós vagy vélt vírusölő hatásuk miatt már-már csodaszereknek kiáltanak ki. Legalábbis kétséges az eredmény.

Szabó István

2020-11-09 - Vitaminok, gyógyszerek a koronavírus idején - COVID-19 (Alma Gyógyszertár, Eger - Agria Park) - Király Gyógyszertár - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Hallhattunk szájvíztől kezdve az UV-C sugárzó lámpán át a gyógynövényolaj párologtatóig sok mindent. Legutóbb bodorrózsa-kivonatot is tartalmazó szerért indult roham. Megyénk gyógyszertáraiban érdeklődtünk a jelenségről. Dr. Szajcz Elvira gyógyszerész szerint Kálban sokan keresik a terméket.

– Nyilván klinikai tesztelésnek vetették alá, mielőtt a forgalomba került. Ám egy gyógynövény nem biztos, hogy bele tud avatkozni egy vírus szerkezetébe. Mivel kevés antivirális szer van, ezért az immunerősítést javaslom – hangsúlyozta dr. Szajcz ­Elvira.

A BENU Gyógyszertár internetes portáljának webshopjában olvasható, hogy az elérhető készletek korlátozottak. Az egri Zalár úti BENU patikában elmondták, hogy az emberek mindig az aktualitásoknak hisznek. Hangsúlyozták, a gyógynövénynek nincs vírusölő hatása. Pusztán fizikai gát, mert ez a spray nehezíti a vírus megtelepedését a szájban, az orrban, a garatban.

– Erről a készítményről tudnunk kell, hogy nem gyógyszer – közölte dr. Mihály Mária vámosgyörki gyógyszerész. – A nyálkahártyára fújva nehezíti meg a vírusok megtapadását. Magyarul, ugyanolyan mechanikus védelmet jelent, mint a szájmaszk.

Az új koronavírust alig egy éve azonosították. A Covid–19 denevérek között terjedt, genetikai módosulás révén képes már embert is fertőzni. Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere.

" data-show-text="true" data-width="">

">FRISS‼️58 új fertőzöttet találtak Heves megyében 😷 #fertőzöttek #koronavírus #járvány

 

Dr. Duda Ernő virológus szerint az eddig ismert vírusokkal ellentétben a Covid–19-cel az a baj, hogy hatására alig termelődik ellenanyag a szervezetben. Ezért fertőződnek meg többen másodszor is. Nem hatásos az orr nyálkahártyájának védőanyag-termelését segítő egyik eddigi spray sem. A vakcina előállításához legalább tízféle alapelképzelés alapján közelítenek világszerte, soha ekkora előkészület nem volt egy védőoltás kifejlesztésére. Az bizonyos, hogy a vírus tüskefehérjéje mellé egy „ijesztő”, egy adjuváns anyagra van szükség, hogy a szervezet reagáljon. Jelenleg két hatóanyag mutat változó eredményeket, az infúzióban alkalmazott remdesivir- és a favipiravirtartalmú tabletta. A sok covidos beteg halálát okozó citokin vihar ellen a dexametazon használható.

Mindezt dr. Kassai Endre, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház infektológus főorvosa is megerősítette:

– A fenti hatóanyagokat már az ebola vírus ellen is alkalmazták. Az infúziós változat a súlyos betegeknél is jó eredmény mutat, és hatékony a favipiravir-hatóanyagtartalmú Avigan tabletta is. A megoldást csak a vakcina jelenti.

A szakértők cáfolják a ­bolti, patikai csodaszerek sikerességét. Házilag nem győzhetünk a vírus ellen, inkább erősítsük az immunrendszerünket.

Koronavírus elleni vakcina a hírek szerint az év végére lesz. Ám a Föld lakosságának ellátására dr. Duda Ernő szerint több tíz tonna oltóanyagra lesz szükség. A közelmúltban különleges módot találtak, amivel lehet gyorsítani az ellenanyag termelését. Az egyik dohányipari cég bejuttatta a vírus tüskefehérjéje génjét a dohányba, s a növény elkezdte termelni a vírus fehérjéjét. A növény kipréselt nedvéből kivonható az emberi immunreakcióhoz szükséges vírusfehérje.

Az oltáshoz szükséges ampullák milliárdos nagyságrendű gyártására nincs még a világ felkészülve. Kína és India képes százmilliós nagyságrendben gyártani, ezek lehetnek a kapacitás növelésének első helyei.

" data-show-text="true" data-width="">

">A kormányfő bejelentette: előírják a kötelező maszkhasználatot a közterületeken éjféltől. Nézd meg!!! 👁️🖥

#koronavírus #járvány

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában