covid

2020.11.26. 12:57

Koronavírus tesztelési programot indít a gyöngyösi önkormányzat

A koronavírus-teszt mindenki számára elérhető lesz december 3-ától, melyekkel 15 perc alatt akár 96,4 százalékos pontosságú eredményt szolgáltatnak.

Heol

Forrás: Shutterstock

Gyöngyös önkormányzata a koronavírus magyarországi megjelenése óta mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a vírus terjedését. Az önkormányzat ingyenesen biztosított helyiséget az Országos Mentőszolgálat számára, ahol a háziorvos által beutalt, tüneteket mutató pácienseket tesztelik. A vírust azonban tünetmentesen is terjeszthetjük, ezért fontos, hogy azok számára is legyen elérhető koronavírus-teszt, akiknél nem jelentkeznek ugyan tünetek, de fennáll a fertőződés veszélye. Erre nyújt önköltséges, de kedvezményes lehetőséget az önkormányzat és az ARVALAB Europe Arvali Kft. közös szűrőprogramja – írta közleményében Juhász Marianna, a gyöngyösi önkormányzat sajtóreferense.

A tesztelési program december 3-án indul. Elindításának feltétele, hogy arra előzetesen megfelelő számú jelentkezés érkezzen. A helyszínt és minden egyéb feltételt az önkormányzat biztosít. A tesztelés minden csütörtökön reggel 9 órától lesz– megfelelő létszám esetén. A helyszín az Idősek Klubja (Visonta út 2.), az óvoda, bölcsőde épületének hátsó része. A helyszín akadálymentesített. A tesztelés kedvezményes ára: 12 700 Ft. Mint azt a sajtóreferens írta, jelentkezni Snakóczki Andreánál lehet, a +36 30 229 5043 -as telefonszámon vagy e-mailben, a [email protected] címre küldött levélben.

Juhász Marianna felhívta arra is a figyelmet, hogy a jelentkezéshez mindenki köteles megadni a nevét, lakcímét, TAJ-számát, e-mail-címét és telefonszámát. A jelentkezés a teszt díjának befizetésével válik véglegessé. Az összeget Gyöngyös Város Önkormányzatának bankszámlaszámra (12001008-01519125-03000007) szükséges átutalni. Továbbá arra kéri a tesztre várókat, hogy az utalás közleményben tüntessék fel nevüket, lakcímüket és TAJ-számukat. Amint a teszt ára beérkezik az önkormányzat számlájára, a munkatársak telefonon veszik fel a pácienssel a kapcsolatot, és közlik a tesztelés időpontját.

Hozzátette, hogy a teszt eredményét 15 percen belül a helyszínen mindenki megkapja, majd 24 órán belül e-mailben is várható az eredmény. Amennyiben a teszt pozitív, a hivatalos eredménnyel mindenki köteles telefonon megkeresni a háziorvosát, aki tájékoztat a további teendőkről. Tájékoztatása szerint bárki jelentkezhet a tesztelésre, akinek nincsenek a koronavírusra utaló tipikus tünetei.

A gyorsteszt elvégzését abban az esetben célszerű elvégeztetni:

  • ha ön vélhetően vagy bizonyítottan kapcsolatba került igazolt koronavírusos pácienssel,
  • ha ön egészséges, de magas rizikójú emberekkel kénytelen érintkezni,
  • ha átesett a közelmúltban influenzaszerű betegségen,
  • ha félti szeretteit, nagyszüleit, idős barátait.Hogyan történik a tesztelés?
  • A tesztelés antigén gyorsteszttel történik, mely hasonlóan a PCR tesztekhez, közvetlen víruskimutatást tesz lehetővé, de jóval gyorsabban és kedvezőbb áron. A mintavétel az orrüregből történik. A teszt pontossága érdekében a mintavétel előtt 4 órával tilos ételt, italt fogyasztani, dohányozni, rágógumizni, fogat mosni, szájöblítőt használni. Hozzátette, hogy a tesztelés két csúcsminőségű termék, az Edinburgh Genetics Active Xpress angol és az AMP osztrák márkájú antigén tesztekkel történik, melyekről az alábbi oldalon bővebb tájékoztatás érhető el.

    Az alábbi szabályok betartására kérik a tesztelésre érkezőket

  • A helyszínre kérjük hogy a megadott időben, pontosan érkezzen!
  • A maszk viselése és a bejáratnál kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező!
  • Kérjük, hogy a többi páciens és dolgozók védelme érdekében kísérő nélkül érkezzen. Amennyiben ez nem lehetséges, kérjük, kísérője az épületen kívül várakozzon. Indokolt esetben – például mozgáskorlátozott beteg esetén – ettől eltekintünk.
  • A váróteremben legfeljebb 4 fő tartózkodhat, betartva a 2 méteres távolságot.
  • Ha korábban érkezett, vagy az épületben 4 főnél többen tartózkodnak, kérjük kint várakozzon, betartva a szabályokat.
  • Kezdőképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában