történelem

2020.11.08. 11:29

Közterületet neveztek el a több száz árva gyermeket megmentő hatvani lelkészről

Most, hogy a város vezetése közterület elnevezésével adózott a hajdani lelkész munkásságának, érdemes felidézni a humanista életművet.

Tari Ottó

Sztehlo Gábor és a gyerekek Fotó: Evangélikus Országos Múzeum

Sztehlo Gábor nevét viszonylag kevesen ismerik a településen: a maroknyi evangélikuson kívül leginkább azok, akiket az átlagosnál jóval részletesebben érdekel a második világháború utáni történelem, illetve, akik elszánt lokálpatrióta túlbuzdulással kutatják lakóhelyük históriáját.

Életművét akkor értjük meg igazán, ha láttuk a Valahol Európában című, 1947-ben készült filmremeket. A történetet sokan ismerhetik, ha máshonnan nem, a későbbi feldolgozásokból: szereplői a második világháborút követően otthontalanná vált gyerekek, akik bandákba verődve járják az országot, mígnem találnak egy várat, amelyben egy, a világtól megcsömörlött idős ember él. A gyermekek először idegenkednek tőle, ám hamarosan megbarátkoznak vele, ugyanis a férfi nem hazudik nekik, és nem csapja be őket, mint a többi felnőtt.

A szereplők egy része a Gaudiopolisból (Örömváros), a zugligeti gyermekotthonban létrejött gyermekköztársaságból került ki, s általános vélekedés szerint ennek története inspirálta Radványi Gézát, a film rendezőjét is.

Sztehlo Gábor és a gyerekek Fotó: Evangélikus Országos Múzeum

A Gaudiopolis alapítója Sztehlo Gábor evangélikus lelkész volt. Sztehlo a német megszállás után gyermekotthonokban, pincékben bújtatta a menekülteket. Gyakran emlegette, hogy ha túlélik a háborút, gyermekállamot alapít az árváknak. Amikor minden állami otthon megtelt, a kimaradottakat Sztehlo gondjaira bízták. Több száz gyermeknek keresett helyet 1945 tavaszától, mígnem 1950-ben a kommunista hatalom államosította, majd felszámolta a gyerekköztársaságot.

Sztehlo 1932-től segédlelkész volt Újhatvanban, ő építtette a mai református templomot az Úttörő utcában. Pár évtizede felmerült, hogy a néhány házból álló közterület elnevezését megváltoztatják, Sztehlo Gábornak ily módon is emléket állítva – ezt szorgalmazta az akkor már idős dr. Barcza Béla lelkipásztor is –, de a helyiek nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az elképzelést, így minden maradt a régiben. A város mostani vezetése a minap ezért a közeli Római Katolikus Általános Iskola előtti részt nevezte el Sztehlo Gábor térnek. A lelkész tevékenységét az általa építtetett templom falán emléktábla méltatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában