álláskeresők

2020.11.05. 17:30

Lassacskán javul a munkaügyi helyzet Heves megyében is

A tizenháromezer Heves megyei álláskereső közül hétezer kapott valamilyen ellátást.

Tóth Balázs

Októberben tovább csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint országosan 306 ezren, megyénkben pedig 13 ezren kerestek munkát. Az előző hónaphoz képest az országban 17 ezerrel, megyei szinten pedig ezerrel csökkent az álláskeresők száma, azonban még így is jócskán meghaladja az egy évvel korábbi adatot, majdnem hatvanhétezerrel, illetve Hevesben közel háromezerrel.

A megye tizenháromezer regisztrált munkanélkülije közül bő ezer volt pályakezdő, számuk százötvennel csökkent szeptember óta. Észak-Magyarországon októberben 66,4 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, ami majdnem kétezerrel kevesebb a szeptemberi adatnál. A munkavállalási korú népességhez mért munkanélküliségi ráta országosan 4,6, a régióban 8,5, megyénkben pedig 6,6 százalék volt.

A tizenháromezer munkanélküli közül hétezren kaptak valamilyen pénzbeni ellátást a hónap folyamán, bő felük foglalkoztatást helyettesítő támogatást, a nagyobb összegű álláskeresési járadékot a hónap végén ezerötszázan kapták, csakúgy, mint az álláskeresési segélyt. A nyilvántartásba bekerülők száma megközelítette az ezerötszázat, tizedük először került ilyen helyzetbe. Az álláskeresők között többségben voltak a nők (számuk hatszázzal haladta meg a férfiakét), majdnem hatezren voltak azok, akik legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkeztek és háromezer-háromszázan valamilyen szakmával kerestek munkát. Megközelítette a háromezer-kilencszázat azok száma, akik folyamatosan, legalább egy éve álláskeresőként szerepeltek a nyilvántartásban.

Minden járásban kevesebb munkanélküli volt szeptemberhez képest, a csökkenés azonban eltérő mértékű volt. A legnagyobb mértékben a Bélapátfalvai és az Egri Járásban csökkent az álláskeresők száma, 16–17 százalékkal, a legkisebb mértékben pedig Pétervására környékén, négy százalékkal. Heves, Hatvan, Gyöngyös és Füzesabony vidékén 7–11 százalék között volt a csökkenés. Az előző évhez képest azonban megyei átlagban még mindig 29 százalékos volt a létszámnövekedés, Bélapátfalva és Pétervására környéke csak kevéssel maradt el ettől a növekedési ütemtől. Heves környékén most tíz százalékkal, a Füzesabonyi Járásban pedig 22,5 százalékkal van több álláskereső, mint egy éve, de Eger és Hatvan körzetében 34 százalékos, a Gyöngyösi Járás esetében viszont 43,5 százalékos a romlás.

A városok közül Egerben több mint ezerhétszáz, Gyöngyösön bő kilencszáz, Heves és Hatvan hétszáz körüli, Füzesabonyban és Kiskörén pedig bő kétszáz munkanélkülit tartottak nyilván, Lőrinciben és Verpeléten 250 körül alakult az álláskeresők létszáma, míg Bélapátfalván és Pétervásárán 110–150 között mozgott számuk.

A legkedvezőbb munkaügyi mutatóval Parádsasvár rendelkezett (2,73 százalék), s további nyolc településen, köztük Andornaktályán, Ostoroson és Gyöngyöshalászon is négy százalék alatt maradt a munkanélküliségi mutató. Ugyanakkor harmincegy településen, például Pétervásárán és Hevesen haladta meg a tíz százalékot a munkanélküliség, öt faluban – Szentdomonkoson, Tarnaleleszen, Szúcson, Tarnazsadányban és Terpesen pedig a húsz százalékot, utóbbi községben ezúttal 28 százalék volt az arányuk a munkavállalási korú népességen belül.

Hasonló a kereslet a tavalyihoz

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint októberben a foglalkoztatók összesen 23,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ennek feléhez igényeltek támogatást, ami főként közmunkát jelentett. A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest, Pest, Győr, Borsod és Komárom megye rendelkezett, ezek zöme egyszerű ipari, építőipari munka volt, de sofőröket, rakodókat, takarítókat, árufeltöltőket is kerestek. Megyénkben az új üres álláshelyek száma meghaladta a kilencszázat, amelyek közül 360 volt nem támogatott, a többi pedig támogatott. Előbbiek száma szeptemberhez képest kevéssel bővült, utóbbiaké harmadával csökkent. A munkaerő-kereslet hasonló volt a tavaly októberihez. A hónap végére egyébként a szeptemberihez viszonyítva százötvennel két és fél ezerre bővült a betöltetlen munkahelyek száma a megyében.

 

Ezek is érdekelhetik