A járvány miatt csökkentek az albérletárak Egerben

Már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint.

Heol

Hónapokba is telhet az albérletkeresés, nehéz megtalálni az igényeinknek és a pénztárcánknak is megfelelő ajánlatot Fotó: Shutterstock

Rekordszintet ért el a kínálat az albérletpiacon, és már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint, amely egyrészt pillanatképet ad arról, hogy december első napjaiban hol tartott az albérletpiac. Másrészt bemutatja a KSH-ingatlan.com lakbérindexének októberi adatait.

A bérelhet lakások kínálata decemberben rekordszintre emelkedett. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt, az ingatlan.com öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint soha nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában.

– Ez meglepetést jelent, mivel az elmúlt években decemberben jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Most viszont rekord született, és még 2019 augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem 30 százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők. Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható: a turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra. A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket. Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt. A kollégiumokból kiköltöző hallgatók viszont lecsaptak a kiürült lakások egy részére.

A szakértő elmondta azt is, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy

hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában