egri borvidék

2020.12.04. 07:00

A szüretet esők zárták rövidre Egerben

Befejeződött a szüret, amelynek az utolsó napjait izgalmassá, mondhatni embert próbálóvá tette az időjárás. Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint szep­temberben kiváló évjárat ígérkezett, amin rontott az októberi esőzés.

Sike Sándor

Szüretelõk Tóth Ferenc borász birtokán az Egedalján

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

– Aszállyal indult a tavasz, szerencsére ez a szőlőben nem éreztette hatását, és amikorra a vegetáció már igényelte a csapadékot, akkorra meg is érkezett az esők, nyári záporok formájában. Ezen körülményeknek köszönhetően nem alakultak ki súlyos fertőzési gócok, peronoszpóra, lisztharmat, mint tavaly – mondta az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László.

A klíma mérsékelten meleg volt, nem tapasztaltak kiugróan magas hőséget, a növény fejlődése kiegyensúlyozottan, a szokott növekedési és fejlődési szakaszokban zajlott le. Az érés szintén jól alakult augusztus végére, és szeptemberben végig elmaradtak az esők.

– A napsütésnek köszönhetően szépen cukrosodtak a szőlők. Jelentett ugyan némi gondot az aszály, mert a bogyók nem teltek ki teljesen, de ez borászati szempontból egy kiváló évjárat lehetőségét vetítette előre. Az érésidőknek megfelelően zajlott a szüret, kezdve az Irsai Olivérrel augusztus végén, majd a leánykától az olaszrizlingig követték egymást – sorolta az elnök.

Tájékoztatása szerint szep­tember elején a kék szőlők szürete is megkezdődött. Ebbe a menetrendbe szólt bele az október közepétől az egész héten lehullott, rendkívül nagy mennyiségű csapadék, ami a még le nem szüretelt szőlő betakarítását halaszthatatlanná tette.

– Sajnos újabb, 10-20 millimétert kitevő esőzések is jöttek, amelyek már-már kockáztatták a szüret lebonyolítását is. Szerencsére a fehér fajták zöme és a kék szőlők jó része is a pincékben volt már a kritikus időszak előtt. A kint lévő cabernet fajták viszonylag jól tűrték az időjárás viszontagságait. Ám le kellett ­mondanunk a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült bor előállításáról – fogalmazott­.

Az idei borok közül a hegyközségi tanács elnöke szerint a fehér szőlőkből készültek igazán kiválónak mondhatók, gyümölcsösek, ízgazdagok, aromákban dúsak. A vörösek az érlelést minőséggel megháláló szép borok lesznek.

– Jellemző az évjáratra az alacsony ph-érték, a nem túl magas savak és a viszonylag magas borkősav, amely tényezők együttese, szép tartást, gerincet és eleganciát ad a borainknak tette hozzá.

A borvidéken megközelítően 5100 hektárról várnak szüreti jelentést – tudtuk meg. November utolsó hetéig 3500 hektárról kértek szőlő származási igazolást. A kérelem határideje november 30. A borvidéki termésátlag ez idáig 91 mázsa hektáronként, a fehér fajtáknál magasabb. A felvásárlási árak fehér szőlőnél 89-90 forint, míg a kék szőlőnél 90-100 között alakultak kilónként. Az elnök szerint más gyümölcs- és zöldségfélékhez viszonyítva megalázóan alacsony árról van szó. A termésátlagból kalkulálva hektáronként 800-900 ezer forint az árbevétel, amiből nem lehet gazdaságosan szőlőtermesztést folytatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában