2020.12.04. 07:00
A szüretet esők zárták rövidre Egerben
Befejeződött a szüret, amelynek az utolsó napjait izgalmassá, mondhatni embert próbálóvá tette az időjárás. Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint szeptemberben kiváló évjárat ígérkezett, amin rontott az októberi esőzés.
Szüretelõk Tóth Ferenc borász birtokán az Egedalján
Forrás: Heves Megyei Hírlap
Fotó: Gál Gábor
– Aszállyal indult a tavasz, szerencsére ez a szőlőben nem éreztette hatását, és amikorra a vegetáció már igényelte a csapadékot, akkorra meg is érkezett az esők, nyári záporok formájában. Ezen körülményeknek köszönhetően nem alakultak ki súlyos fertőzési gócok, peronoszpóra, lisztharmat, mint tavaly – mondta az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László.
A klíma mérsékelten meleg volt, nem tapasztaltak kiugróan magas hőséget, a növény fejlődése kiegyensúlyozottan, a szokott növekedési és fejlődési szakaszokban zajlott le. Az érés szintén jól alakult augusztus végére, és szeptemberben végig elmaradtak az esők.
– A napsütésnek köszönhetően szépen cukrosodtak a szőlők. Jelentett ugyan némi gondot az aszály, mert a bogyók nem teltek ki teljesen, de ez borászati szempontból egy kiváló évjárat lehetőségét vetítette előre. Az érésidőknek megfelelően zajlott a szüret, kezdve az Irsai Olivérrel augusztus végén, majd a leánykától az olaszrizlingig követték egymást – sorolta az elnök.
Tájékoztatása szerint szeptember elején a kék szőlők szürete is megkezdődött. Ebbe a menetrendbe szólt bele az október közepétől az egész héten lehullott, rendkívül nagy mennyiségű csapadék, ami a még le nem szüretelt szőlő betakarítását halaszthatatlanná tette.
– Sajnos újabb, 10-20 millimétert kitevő esőzések is jöttek, amelyek már-már kockáztatták a szüret lebonyolítását is. Szerencsére a fehér fajták zöme és a kék szőlők jó része is a pincékben volt már a kritikus időszak előtt. A kint lévő cabernet fajták viszonylag jól tűrték az időjárás viszontagságait. Ám le kellett mondanunk a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült bor előállításáról – fogalmazott.
Az idei borok közül a hegyközségi tanács elnöke szerint a fehér szőlőkből készültek igazán kiválónak mondhatók, gyümölcsösek, ízgazdagok, aromákban dúsak. A vörösek az érlelést minőséggel megháláló szép borok lesznek.
– Jellemző az évjáratra az alacsony ph-érték, a nem túl magas savak és a viszonylag magas borkősav, amely tényezők együttese, szép tartást, gerincet és eleganciát ad a borainknak tette hozzá.
A borvidéken megközelítően 5100 hektárról várnak szüreti jelentést – tudtuk meg. November utolsó hetéig 3500 hektárról kértek szőlő származási igazolást. A kérelem határideje november 30. A borvidéki termésátlag ez idáig 91 mázsa hektáronként, a fehér fajtáknál magasabb. A felvásárlási árak fehér szőlőnél 89-90 forint, míg a kék szőlőnél 90-100 között alakultak kilónként. Az elnök szerint más gyümölcs- és zöldségfélékhez viszonyítva megalázóan alacsony árról van szó. A termésátlagból kalkulálva hektáronként 800-900 ezer forint az árbevétel, amiből nem lehet gazdaságosan szőlőtermesztést folytatni.