fejlesztés

2020.12.08. 07:00

Kezdődik a Mátrai Erőmű zöld jövőképének alakítása

Európai uniós pénzt is igénybe akarnak venni a Mátrai Erőmű átalakításához. Az ipari park több cégének át kell terveznie tevékenységét.

Tóth Balázs

Rövid távon az erőmű lignites blokkjainak biztonságos keretek között kell tovább működniük

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A tulajdonos magyar állam jóváhagyta a magyar villamosenergia-termelés 16 százalékáért felelő Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítési munkái, közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A közlemény szerint a Mátrai Erőmű modernizációja a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje lesz. A széntechnológia kivezetése az uniós energia- és klímapolitikai céloknak is megfelel, az átalakítás ezért részben uniós támogatásból valósulhat meg.

Az átalakítás része egy ötszáz megawatt teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőmű és egy 31 megawattos RDF/biomassza-tüzelésű blokk építése Visontán, továbbá 200 megawattos fotovoltaikus napelempark létesítése a két bánya rekultivált területein, valamint a lignitkészletek alternatív felhasználásaként egy tisztaszén-technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a következő energiatermelő rendszer karbontakarékosságát és jóval gazdaságosabb struktúráját emelte ki, s azt, hogy az átállás mind az erőműben, mind az ipari parkban és a térségben működő cégek számára hosszabb távon fenntartható munkahelyeket jelent, és javítja az itt élők életminőségét. Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szintén az élhetőbb természeti és kiszámíthatóbb gazdasági környezetet emelte ki, ami hozzájárul a jövő generációinak egészségi és egzisztenciális biztonságához. Horváth László, a térség országgyűlési képviselője azt ígérte, kiemelten figyel majd a munkahelyek megvédésére.

Rövid távon az erőmű lignites blokkjainak biztonságos keretek között kell tovább működniük
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Rövid távon az erőmű lignites blokkjainak biztonságos keretek között kell tovább működniük, amíg a magyar villamosenergia-rendszer biztonsága átviteli hálózati fejlesztésekkel megerősödik. Az MVM feladata, hogy a technológiai átalakítást végrehajtsa, és ahhoz a társasági forrásokon túlmenően további uniós finanszírozási forrásokra is pályázzon. A középtávú technológiai átalakítás célja, hogy az évtized utolsó éveire már valamennyi új termelő elem működőképes legyen.

A Mátrai Erőmű közvetlenül és közvetve több ezer család megélhetését biztosítja, ezért komplex térségfejlesztésre is szükség lesz. A kormányzat partnere kíván lenni az ipari parkba települt cégeknek is, amelyek jelenleg az erőmű melléktermékeit, mint alapanyagokat használják fel. Ezen vállalkozásoknak újra kell tervezniük működésüket.

A jelenlegi bányászati tevékenység több lépcsőben alakul át. Részben átfordul rekultivációs feladatokra, a bányászok egy része tovább foglalkoztatható a bányaüzemekben. Ezen felül a tervezett korszerű technológiájú erőművek létesítésénél az előkészítési feladatokban is nagy szerep hárul majd a mátrai munkavállalókra. Az MVM az átalakítási folyamat és a jövőbeni működtetés során kiemelt figyelmet fordít az erőműben és a bányákban elérhető képzett munkaerőre, továbbképzésükre és alkalmazásukra az új tevékenységekben. A vállalat folyamatosan egyeztetni fog az érdekképviseleti szervezetekkel.

" data-show-text="true" data-width="">

">A Mátrai Erőmű modernizációja a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje lesz.

 

A Mátrai Erőmű az ország egyik legjelentősebb energetikai célú biomassza/RDF felhasználója. A társaság leányvállalata, a Geosol Kft. az ország legkorszerűbb komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét működteti. A cég az alternatív tüzelőanyagokat szállítja az erőmű számára, ezzel is csökkentve szén-dioxid-kvóta igényét. A beszállított tüzelőanyag legnagyobb része biomix/biomassza, ezen felül a kommunális hulladék feldolgozása során leválasztott, valamint az iparban képződő megfelelően leválogatott, energetikailag hasznosítható hulladék. A vállalat meglévő RDF-feldolgozó infrastruktúrájának hasznosítására egy új, korszerű és nagy hatékonyságú RDF-tüzelésű blokk létesül, ami a közlemény szerint zöldítést és megújuló energiatermelést szolgál.

Tavaly vette meg az állam

A Mátrai Erőművet és a Geosolt tavaly év végén vásárolta meg az állami tulajdonú MVM 17,44 milliárdért, ezenkívül sajtóinformációk szerint az ügylet része volt 4,9 milliárd forint tagi hitel megadása a korábbi tulajdonos érdekeltségébe tartozó Status Energy magántőkealapnak. A vásárlás után 26,4 milliárd forint tőkeemelést és ugyanekkora áthidaló hitelkeretet is javasoltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában