segítség

2021.01.24. 07:00

A járvány utáni talpra állásban segítene az egri közösségi alapítvány

Hazánkban kevésbé ismert, közösségi alapítványi formát szerveznek Egerben civilek a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatásával.

Szabadi Martina Laura

Még tavaly kezdtek bele a tenni akaró civilek a szervezésbe

Forrás: Egri Közösségi Alapítvány

– A közösségi alapítvány ötlete sok sok évvel ezelőtt fogalmazódott meg többünkben, az Amerikai Egyesült Államokban, Szlovákiában és Romániában is látogattunk ilyen szervezeteket. Ekkor merült fel, hogy Egerben is neki kellene fogni a létrehozásának. Nem volt sem elég kapacitásunk, sem tudásunk róla, ahogy támogató sem akadt – meséli Bata Boglárka, a kezdeményezés egyik szervezője. Aztán tavaly megtudták, hogy a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány szakmai és pénzügyi támogatást nyújt közösségi alapítványok létrehozásához.

– Ekkor eldöntöttük, hogy belefogunk. A szervezést Rakusz Márta vállalta magára, felállított egy olyan alapító gárdát, akik egytől egyig elkötelezett egriek, és szeretnék, ha ez a város élhetőbb lenne. A csapat tagjai között van cégvezető, egyetemi oktató, civil vezető, ifjúsági, turisztikai és kulturális szakember is – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy míg a civil szervezetek szociális, kulturális ügyek mentén szerveződnek, addig az említett alapítvány egy adott, földrajzilag jól lehatárolható közösség mentén.

– A problémákat a helyiek aktív támogatásával és részvételével oldja meg. Szolgálja az adott közösséget azáltal, hogy tagjait bevonja, a helyi erőforrásokat mozgósít. Fő célja az emberek életminőségének javítása. Az adományozási kultúra, az összefogás és együttműködés tevékeny gyakorlatait alapozza meg – magyarázza Virág Eszter, egy másik alapító tag.

A szervezők nagy része itt született, itt élte élete meghatározó részét. Akad olyan is, aki elvándorolt majd hazatért, és hozta a tapasztalatait. Közös bennünk, hogy azt tapasztaljuk, Eger kezd elnéptelenedni, a fiatalok elvándorolnak, beszűkülnek a szórakozási, oktatási, közösségi, kulturális, és munkaerőpiaci lehetőségek. A város már nem olyan pezsgő és vonzó megyeszékhely, mint évtizedekkel ezelőtt – húzza alá Bata Boglárka.

Még tavaly kezdtek bele a tenni akaró civilek a szervezésbe
Fotó: Egri Közösségi Alapítvány

Mitől lesz egy város élhető? Mit tehetnénk, hogy a helyiek szeressenek itt lakni, büszkék lehessenek városukra és itt boldoguljanak? – ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat a kisközösségek bevonásával.

– Az alapításhoz legalább egymillió forintot szeretnénk összegyűjteni, majd meg kell növelnünk az alaptőkénket. Idén négymillió forintot szeretnénk elérni. Ezután terveink szerint több alprogramban oszthatunk majd támogatásokat – mondja az Életfa Környezetvédő Szövetségből is ismert Csathó Tibor.

Pályázatokat is kiírnának, amelyekre helyi támogatást keresőket várnak, hogy megismerjék, mire lenne igény. A problémák feltárásához megélénkítenék a párbeszédet.

– Szeretnénk bevonni az önkénteseket a munkánkba, és velük is beszélgetéseket szerveznénk. Természetesen minden megbeszélés online folyik majd, ám a nyár elejére már tervezzük az alapítvány bejegyzését megünneplő pikniket. Reméljük, hogy lesz lehetőségünk szabadtéri rendezvényeket tartani, ahova meghívnánk helyi vállalkozókat. Szeptemberre egy bringás eseményt is tervezünk a Pécsi Közösségi Alapítvány adománygyűjtő rendezvényének mintájára – részletezi terveiket DiFiore Rita.

– A döntéseket pedig kuratórium fogja hozni. Úgy terveztük, hogy tíz személlyel, sokféle szakemberrel kezdünk. Elsősorban azonban a helyi közösségek és támogatók szándéka érvényesül leginkább. Az igényekre kell jól reagálnunk, ehhez pedig ezer szállal kell kapcsolódnunk a város közösségeihez – emelte ki Csathó Tibor.

Már érkeznek is a támogatások

– Kezdetben a Covid utáni talpra állás a cél. Felkeresünk olyan civil szervezeteket, melyek sérülékeny csoportokkal foglalkoznak, akiket kiemelten hátrányosan érintett a járvány. Őket meghívjuk, hogy nyújtsanak be pályázatot valamilyen közösségerősítő tevékenységre– mondja Bata Boglárka.

Már elkezdtek érkezni a felajánlások a magánszemélyektől és egri vállalkozóktól. Volt, aki természetbeni segítséget, ingyenes vagy olcsóbb szolgáltatást ajánlott fel. Sokan önkéntes munkára jelentkeztek.

Az alapítvány már megtalálható a közösségi oldalon, ahol szerepel az adományozás céljából létrehozott lehetőség is. Aki egyetért a céljaikkal, a Kárpátok Alapítvány e célra létrehozott alapjába tud pénzt utalni, s a közleményben szerepeljen az egri szervezet neve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában