településvezetés

2021.01.08. 17:28

Az elmúlt években milliárdos fejlődésen ment keresztül Lőrinci

Településünk mindhárom részében látványos volt a fejlődés, továbbra sem igaz, hogy volnának lakóhelyünkön mostoha városrészek és szerelemgyerekek – közölte Víg Zoltán polgármester.

Tari Ottó

A Mátravidéki Erőműhöz több mint negyedmilliárd forint fejlesztési pénz érkezett

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Víg Zoltán a városi újság legutóbbi, karácsonyi számában úgy fogalmazott: a képviselő-testület tagjaival igyekeznek egyenlően juttatni az elérhető fejlődésből. Többen azonban úgy vélik, a városvezető azért kényszerült magyarázkodásra, mert korántsem igaz, hogy az anyatelepülés, továbbá a selypi és a mátravidéki erőműi városrészek egyenlően részesülnének a javakból, s ennek főként az utóbbi lakótelepén élők adnak hangot a különböző fórumokon.

Vannak, akik a negyedszázaddal ezelőtti, hajszál híján sikeres leválási kísérletet követően ismét gyakran emlegetik a függetlenedést Lőrincitől. Ez azért fura, mert a máshol élők viszont úgy látják, hogy az erőműi rész a kiemelten kedvezményezettek közé tartozik.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő ténykedésének köszönhetően az elmúlt években összességében milliárdos nagyságrendű fejlesztési forráshoz jutott az önkormányzat. A legtöbb pénz a városközpontba került, aminek eredményeként a Szabadság tér és környéke teljesen megújult. A Mátravidéki Erőműnek több mint negyedmilliárd forint jutott, amiből rendbe tették az ottani főteret, új játszóteret létesítettek, s – ugyancsak pályázati forrásból – hamarosan lesz kondipark is. A jelek szerint mindez azonban nem hatotta meg az ott lakókat. Míg ugyanis más városrészekben egy-egy beruházás avatásán fiesztahangulatot tapasztaltunk, addig az erőműiek az őszi parkátadáskor távol maradtak az eseménytől.

Az önkormányzati választás eredményeinek ismeretében megállapítható, hogy Víg Zoltán polgármester nem túlságosan népszerű a Mátravidéki Erőműnél – itt található a városban az egyetlen szavazókör, ahol legutóbb alulmaradt szinte ismeretlen vetélytársával szemben –, ráadásul pedig a képviselő-testületbe egyetlen itteni indulót sem sikerült bejuttatni. Ennek ellenére a fejlesztéseket illetően nem éri hátrány a városrészt.

Selypen például sokkal inkább lenne ok panaszra, hiszen itt a nagy beruházások elmaradtak – leszámítva, hogy pár éve felújították az egykori kultúrházi cukorgyárat – s Víg Zoltán nyilvánosan is elismerte, hogy ezt a településrészt kicsit elhanyagolták.

A Mátravidéki Erőműhöz több mint negyedmilliárd forint fejlesztési pénz érkezett
Archív fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Ami pedig a kritikákat illeti, a különbség alighanem az emberek mentalitásában keresendő. Miközben ugyanis az erőműiek egyre hangosabban adnak hangot kifogásaiknak, addig a selypiek legfeljebb halkan elégedetlenkednek. Mindezek alapján feltehetően a mátravidéki erőműi lakosságot próbálta nyugtatgatni a polgármester az említett karácsonyi cikkével. Erre utalhat az is, hogy az említett színes kiadvány tele volt az elmúlt időszak fotós dokumentációjával, amelyek közül szinte mindegyik a Szabadság téri városközpont, valamint az erőműi lakótelep beruházásaival büszkélkedett. Eközben Selypnek a nyolc újságoldalból csupán egyetlen bélyegkép és ötsornyi szöveg jutott.

Általános vélekedés, hogy a Mátravidéki Erőmű körüli panaszoknak csak egy részéért okolható az önkormányzat, a többi az embereken múlik. Az utak például keskenyek – a lakótelepet nem napjaink forgalmához tervezték az 1940-es években –, ezért a gépjármű-tulajdonosok ott parkolnak, ahol tudnak, parkolóhelyek híján a közterületek gyepén is. Hordják a sarat mindenfelé, s az önkormányzattól várnak megoldást. Csakúgy, mint a lehulló faleveleket illetően, mivel nem szeretnék, hogy a város kiterjessze a társasházakhoz tartozó területet.

Akadnak, akik a közterületek rovására művelnek konyhakertet, s építményeket emelnek az ingatlanuk mellé, engedély nélkül. A megoldáshoz a lakosság és az önkormányzat kompromisszumára lenne szükség, de az erre irányuló kísérletek eddig kudarcot vallottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában