fizetés

2021.01.25. 11:30

Huszonnégy hevesi településen érte el az országos átlagbért az átlagkereset

A települések között közel tizenháromszoros volt a különbség a nettó keresetekben 2019-ben, számolta ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Tóth Balázs

A falvakban élőknek kevesebb marad a vásárlásra

Forrás: Shutterstock

Az elemző cég a NAV adatai alapján a 2019-es évre bruttó 295 ezer forintos átlagos havi keresetet (munkaviszonyból származó jövedelmet) számított, ami nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Ebben a tekintetben a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 223 ezer forintot kerestek.

Szintén magas eredmények születtek még Fejér (220 ezer forint), Komárom-Esztergom (216 ezer forint) és Vas megyében (208 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Nógrád (172 ezer forint), Békés (170 ezer forint), illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében(157 ezer forint) érték el. Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a kereset.

A GKI számításai szerint 2019-ben Heves megyében 193 ezer forint lehetett a nettó átlagkereset, ami a megyék között a kilencedik helyre elég. Szűkebb hazánkban négy olyan település volt, ahol az átlagkereset nem érte el a százezer forintot, ezek Kömlő, Tarnabod, Tarnazsadány és Terpes. Száz–százötvenezer forint közötti összeget harmincöt község lakói vihettek haza, főképp a megye legdélibb és legészakibb területén. Míg az úgynevezett gazdasági tengely 26 településén, így például Hatvanban, Gyöngyösön és Egerben, a nagyobb városok, illetve a Mátrai Erőmű vonzáskörzetében 200–250 ezer forint közötti volt az átlagos fizetés.

Ezeken kívül csak Tarnaszentmária és Tarnaméra dolgozói tartoztak a magasabb átlagbérűek közé. Még a tengelyen is találhatók szegény falvak, így Gyöngyösoroszi, Halmajugra, Kerecsend, valamint Egerbakta. A 150–200 ezres jövedelmi kategóriába 56 város és község tartozott.

A falvakban élőknek kevesebb marad a vásárlásra
Illusztráció: Shutterstock

Nemrégiben mi is írtunk az adóhivatal adatairól, abban az összevontan adózó jövedelem alapján 261 ezer forintos bruttó, azaz 173,6 ezer forintos nettó jövedelem jött ki. Igaz, a bevallást benyújtók körébe tartoztak az idény- és diákmunkások, csökkentett munkaidőben dolgozók is.

Megnéztük a KSH által számított, teljes munkaidősökre vonatkozó átlagkereseteket is, amelyet az öt embernél többet foglalkoztató vállalkozások, illetve az állami szektor, s néhány nonprofit szervezet adatai alapján számítottak ki. Aszerint 2019-ben Heves megyére 338,4 ezer forintos bruttó és 225 ezer forintos nettó kereset jött ki átlagosan, amivel a rangsorban a hetedik volt. Ám a GKI-nál kilencedik, Vas és Veszprém megye is megelőzi. A KSH számait, illetve a NAV-adatok alapján, a GKI által számított átlagkereseteket összevetve, azok között megyénként általában 10–15 százalékos a különbség, természetesen az utóbbi az alacsonyabb érték.

A KSH statisztikáját általában azzal a kritikával illetik, hogy nem reális, és az átlag helyett inkább a mediánbért (ettől az értéktől ugyanannyian keresnek többet, mint kevesebbet) kellene közölni. A medián keresetet általában az átlag 75 százalékának szokás számolni, a KSH-s mediánbér tehát Hevesben 168,75 ezer, a GKI-s pedig 142,5 ezer forint lehetett.

A KSH szerint a tavalyi első három negyedévben 239,5 ezer forint volt a nettó átlagkereset Heves megyében (országosan 263 ezer), a 2019-es adatok különbségét alapul véve valószínűbb, hogy ebben az időszakban 205 ezer forint körüli lehetett az átlagos, míg 180 ezer forint a megyei mediánbér.

Tarol a főváros

A GKI szerint jelentős volt az eltérés a fizetésekben településtípusonként. Amíg Budapesten havi nettó 260 ezer és a megyei jogú városokban 214 ezer forint volt az átlagkereset, addig a többi városban 186 ezer. A községekben havi 161 ezer forint érkezett egy átlagos alkalmazott számlájára. A GKI Gazdaságkutató az adóhivatal adataira támaszkodva a legmagasabb értéket Telkiben számította, ahol átlagosan 390 ezer forintot kapott egy munkavállaló. A legalacsonyabb az érték Csenyétén, ahol havi 31 ezer forintot kapott kézhez egy lakos. Második és harmadik helyen állt a budapesti XII. és a II. kerület, a budaiak átlagosan 110 ezer forinttal vittek haza többet a pestieknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában