álmok, tervezés

2021.01.11. 18:10

Sokan vesznek házat, megállt már a népesség fogyása Domoszlón

Az Árpád-kori falu nevének hallatán először a szőlő és a bor juthat eszünkbe, de az utóbbi években sok változás történt. A régóta tartó népességfogyás is megállt.

Szabó István

2021 01 07 Domoszló - - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A Mátrából sebesen dél felé tartó patak, amely kettészeli a települést, ottjártunkkor békésen futott a medrében. Nehezen hihető, de állandó feladat a megzabolázása. Paulenka Richárd István polgármester elmesélte, hogy 22 éve két halálos áldozatot is követelt a villámáradása, s két esztendeje is komoly gondokat okozott. A járda- és útfelújítások jelentik még az újratermelődő tennivalókat, az elmúlt három évben is közel négy kilométernyi utat tettek rendbe. Az óvoda udvara ötmillióból szépült meg.

– Februárban indulhat az alapszolgáltatási központ építése – magyarázta a községvezető. – Ez ad majd otthont az idősek nappali ellátásának, a családsegítő szolgálatnak, a konyhának, az iskolai és települési étkeztetésnek 200 milliós beruházással. A polgármesteri hivatal épülete is pályázaton nyert 30 millióból újulhat meg belül, de az óvodai tornaszoba sportpadlójára is kaptunk négymilliót, eszközbeszerzésre kilencmilliót. Tervezzük a kis iskolaépület és a rendőr szolgálati lakásának energetikai korszerűsítését. Vannak álmaink, de célirányosan tervezünk.

Domoszló központjában, a pihenőparkban áll a település címerében is látható szarvas szobra
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A régi háztáji szőlőgazdálkodás szinte megszűnt. Munkalehetőség van a környéken. A község népe Visontára az erőműbe, a bányához, Gyöngyös, Hatvan ipari parkjaiba jár dolgozni. Egyre többen telepednek itt le, az eladásra hirdetett ingatlanok rövid idő alatt elkelnek, így a népességfogyás is megszűnt.

A III. András Általános Iskolába járó 115 diák heti négy órában tanulhat angol vagy német nyelvet, és erős a magyar oktatása is. Sztankó Miklósné intézményvezető-helyettes arról beszélt, hogy idén lesz ötven éves az iskola épülete.

– Nagyszabású ünnepet tervezünk szeptemberben. Bízunk benne, hogy a járvány után a hagyományos András-hetet zavartalanul megtarthatjuk, és újra fogadhatjuk a krasznahorkai testvériskola képviselőit – fogalmazott Sztankó Miklósné.

Életfa levelek

Szarvas Angelika művelődésszervező arról tájékoztatott, hogy rendszeresen több mint húsz rendezvény szerepel a helység közösségi házának éves tervében. Az idősek napja és a falunap mindig több száz résztvevő jelenlétében zajlik. Jeles esemény a pihenőparkban az anyák napja, amikor az életfa szobron elhelyezik az elmúlt év újszülöttjeinek levél alakú névtábláját. Ma már vidéken is ritka hagyomány a télűző kiszebábégetés, amely során itt minden évben kereplők, dudák, kiáltások hangjától zengő gyermeksereg vonul a község központjába, hogy szalmabábu meggyújtásával hirdesse a tavaszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában