fagykár

2021.01.18. 17:30

Sokat spórolhatunk, ha kellően figyelünk a fagyok idején

Komoly fagyok után és előtt vagyunk, így mind az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) és a Heves Megyei Vízmű Zrt. szakemberei is arra hívják fel a figyelmet, hogy óvjuk ivóvízmérőinket és vízvezetékeinket is, ezért jó tanácsokkal szolgáltak.

Molnár Helga

20191203 Békés megye Minden évben több száz vízmérő fagy el Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

A fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, s a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. A szakemberek hangsúlyozzák a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelmének fontosságát, amely a belső hálózaton a felhasználók feladata.

Ennek érdekében az ÉRV Zrt. illetéskesei azt tanácsolják, rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük a fedlap illeszkedését, s megfelelő zárását. Emellett ügyeljünk rá, hogy ha az említett fedél zsanéros, mindig hajtsuk le, hiszen ha helytelenül rakjuk vissza, az balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő miatt a vízmérő elfagyhat. Lényeges lépés, hogy a fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel lássuk el.

Ám nem csak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek az ivóvízmérők. Ebben az esetben mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az ablakokat.

– A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tárolóhelyiségben szerelik fel. Erre a lakóközösségnek kell odafigyelnie – emelik ki.

A Heves Megyei Vízmű Zrt. munkatársai arra világítanak rá, hogy mi jelezheti azt, ha mégis elfagyott a vízmérő. – Az egyik intő dolog, ha nem forog az eszköz csillagkereke, amikor megnyitjuk a csapot. Gyanakodnunk kell akkor is, ha szilánkokra tört az üveg az óralapon, eldeformálódott a számlálószerkezet vagy a lakásban nem, illetve alig jön víz a csapból – sorolják.

A lakatlan ingatlanok esetében is akad tennivaló. Itt vagy a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén feltétlenül el kell végezzük az ivóvízmérő és a felhasználói vízhálózat víztelenítését. Ekkor különösen ügyeljünk a víztelenítendő csőszakasz előtti zárószerelvény cseppmentes elzárására, és erről minden esetben győződjünk is meg, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.

Ha búcsút mondunk a télnek, tavasszal a tartós fagyok elmúltával célszerű alaposabban megvizsgálnunk az ivóvízmérő-akna állapotát, különösen a hétvégi házakban. A kerti csapokat pedig csak akkor ajánlatos majd üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket. Összességében elmondható, hogy rengeteget spórolhatunk meg – időt, pénzt és bosszúságot – akkor, ha kellően figyelünk eszközeinkre.

kepala: Ilyenkor komoly fagyveszélynek vannak kitéve a vízmérő szerkezetek, éppen ezért jó lesz odafigyelni rájuk Illusztráció: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában