2020

2021.01.05. 07:00

Vegyes érzésekkel zárták az évet Sirokban

Gyarapodott ugyan a község, ám a közös ünnepeik ezúttal elmaradtak.

Barta Katalin

Jó ütemben folyik a kőkúti településrészen az orvosi rendelő felújítása

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Beküldött

A községben is a megszokott optimizmussal vágtak neki tavaly, a 2020-as évnek.

– Jelentős tartalékkal és öt megnyert pályázattal rendelkeztünk – összegzett portálunk kérésére Tuza Gábor polgármester. – Elfogadott költségvetéssel vágtunk bele az új évbe, s szilárd elhatározással, miszerint a megnyert pályázatokat megvalósítjuk, sőt újakat adunk be, – mondta.

– Március elejéig ment is minden a maga útján. Aztán a járvány első hulláma átírta a terveinket, hiszen attól kezdve, szinte mindent a védekezési feladatok határoznak meg. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez az ismeretlen kór, a lehető legkevesebb embert betegítsen meg. Végrehajtottuk a kormány által elrendelteket, sőt helyi rendelkezéseket is hoztunk. Gyártottuk a maszkokat a dolgozóink, majd a teljes lakosság részére, fertőtlenítettük a települést, tartós élelmiszereket szereztünk be. Az első „sokk” után tudomásul vettük, hogy ezzel a helyzettel együtt kell élnünk, és a további feladatainkat ennek tudatában terveztük és valósítottuk meg – tette hozzá.

Még ez év elején kiosztottak a rászorulóknak több mint kétszáz köbméter fát, befejezték a közösségi piac építését, elkezdték a Rákóczi úton a sziklafalomlás miatti károk helyreállítását a Vis major pályázaton nyert összegből.

Jó ütemben folyik a kőkúti településrészen az orvosi rendelő felújítása
Fotó: Beküldött / Heves Megyei Hírlap

Miközben folytak a közbeszerzési eljárások a tanösvényes pályázattal és a kerékpárutas megnyert pályázattal kapcsolatban, önerőből felújítottak egy óvodai csoportszobát, helyreállították a vár felé vezető út közel száz méter hosszú fakorlátját, eszközöket szereztek be a konyhára, járdaszakaszokat újítottak fel, illegális szemétlerakó helyeket számoltak fel.

A tanösvényes pályázaton belül elkezdődött a volt parókia épületének felújítása, így a benne működő könyvtárat át kellett költöztetnünk a civil házba.

– Az Északheves 33 által kiírt Élhető települések pályázatát megnyertük, ezen belül megjelentettük a Sirok könyv negyedik, bővített kiadását, felújítottuk a Kútvölgyben lévő közel kétszáz négyzetméter alapterületű esőbeállót, bővítettük a siroki kamerarendszert, és építünk egy fedett buszmegállót a falu központjában. Egy civil szervezettel együttműködve szigeteltük a sportöltöző lapos tetejének egy részét, kicseréltük az esővíz csatornát és teljes új külső színezést kapott az épület.

Önerőből feltártunk és felújítottunk egy régi forrást, és rendbe tettünk egy húszméteres beton gyaloghidat a Dankó úton, építettünk egy új buszmegállót Kőkúton, ugyancsak itt új kamerarendszer kiépítését kezdtük el – foglalta össze.

– Eszközbeszerzési pályázatból vettünk egy háromtonnás pótkocsit, egy nagy teljesítményű ágaprítékolót, bontókalapácsot, lapvibrátort, áramfejlesztőt. Év közben megvalósult a Borics Pál út belső öt ingatlanának a régi, elavult vezetékesvíz-rendszerének cseréje, civil szervezettel, magánemberekkel összefogva egy iskolai tantermet is felújítottunk.

Kiszámíthatóbb, békésebb évben reménykednek

Tuza Gábor szavai szerint december elején elkezdték a kőkúti településrészen lévő klub és orvosi szoba felújítását, mintegy 45 millió forintértékben.

– Úgy gondolom, hogy a vészhelyzeteket figyelembe véve az eredményeink elfogadhatók, a vegyes érzéseket a normális élet bizonyos fokú kiüresedése okozza. Hiszen elmaradtak a rendezvényeink, az ünnepségeink, illetve csak nagyon szűk körben és a rendelkezések betartásával tartottunk meg párat. Ezeken a rendezvényeken tudtunk lelkileg feltöltődni, megerősödni, újabb lendületet kapni a következő feladatokra. Őszintén remélem, hogy normalizálódik a helyzet, visszatérhetünk a megszokott kerékvágásba, és folytatódhat Sirok fejlődése. Itt is szeretném megköszönni mindenkinek a tavalyi munkáját és kívánni boldog új évet – fogalmazott a község vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában