50 szállásadó kapott kártérítést Heves megyében a járvány miatt

Harminc kisebb-nagyobb hotel mellett pár panzió és vendégház élt a kompenzációs lehetőséggel.

Tóth Balázs

20200612 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Hotel Eger & Park zsáner.

Forrás: Berán Dániel

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Félszáz Heves megyei szállásadó kaphatott kártérítést a tavaly november 11. és december 10. közötti a foglalásai után. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség több másik kiírással, egyedi döntéssel összevont pályázati eredménysorában az egyes szállások mellett nem szerepel a településük, de 49 Heves megyeit be tudtunk azonosítani, amelyek kaphattak a kompenzációból. Ők összesen 420 millió forinthoz juthattak hozzá, ami az elmaradt szállásdíjbevételük 80 százaléka. A foglalásoknak már november 8-án fönt kellett lenniük a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén. Vállalni kellett, hogy nem bocsátanak el dolgozókat, akik persze meg is kapják a fizetésüket. Ám a járvány miatt már kevesebb volt a szokásosnál az előfoglalás, s minden adatot – például a várható szállásdíjat – előre rögzíteni kellett volna a beérkezett foglalásokhoz, amit néhány szállásadó nem tett meg, így kimaradt a lehetőségből.

Megyénkben 65 ezer forinttól a 93,25 millióig kaphattak pénzt az üzemeltetők. Utóbbit az egerszalóki Saliris kapta, amely ezzel országosan is második lett. A felsőtárkányi Bambara 45,9 millióval országos ötödik, a szalóki Shiraz és a mátraházi Lifestyle 37 millióval tizenkettedik és tizenharmadik.

A mátrafüredi felújított Avar szálló múlt év óta áll a vendégek rendelkezésére. Képünk az avatáson készült Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Meghaladta a húszmilliót a demjéni Cascade és a Hotel Eger&Park kompenzációja, majdnem tízmillióra, vagy afölötti összegre volt jogosult a noszvaji Oxigén, a szalóki Thermál Park, a parádsasvári Kastélyhotel, a mátraszentimrei Narád, az egri Szent István és Platán, a mátrafüredi Avar és a parádi Erzsébet szálloda, utóbbi 18 milliót kaphatott.

A négy-ötmilliós kategóriába öt demjéni, egri, noszvaji és szilvásváradi szálloda tartozott, az egy-hárommilliósba tucatnyi kisebb hotel, üdülő Noszvajon, Mátrafüreden, Egerben. Tizennyolc olyan szállásadó volt, akik kártalanítása nem érte el a 994 ezer forintot, kis hotelek, panziók, vendégházak Egerben, Egerszalókon, Bánkúton, Mátrafüreden Noszvajon. A legkisebb támogatást az Villa Citadella és a Szőlőfürt Vendégház kapta, 79, illetve 65,6 ezer forintot.

A működő kereskedelmi szálláshelyek száma tavaly novemberben 109-re csökkent, októberben még 126, júliusban 151 tartott nyitva. A megelőző év júliusában ugyanakkor még 192 működő kereskedelmi szálláshely jelentett adatot a KSH-nak, ez 2019 decemberére 169-re, tavaly januárra 152-re esett. A járvány első hulláma idején, áprilisban 68 hotel, panzió, üdülőház, kemping működött. Egyéb üzleti célú szálláshelyből 2019-ben 1548-at tartott nyilván megyénkben a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában