boldogság

2021.02.12. 17:30

Az egri lelkész szerint a házasélet a szeret és az elfogadás kiteljesedése

Az ökumenikus egyházi szervezésű házasság hete mozgalom jelentőségéről Tóth Imre egri református lelkészt kérdeztük, aki harmincegy éve él házasságban, és három gyermek édesapja.

Szabó István

Forrás: Shutterstock

– A két nem számára miért az egymással való házasságban élés a legősibb és legtermészetesebb párkapcsolati forma?

– A téma megértéséhez vissza kell menni egészen az eredetig. Én a teremtettség alapján állok, és olyan axiómának veszem a férfi és a nő teremtését, a két nem egymás mellé rendelését, amelyet senki meg nem kérdőjelezhet. Mégis vannak, akik ezt teszik, azzal a kritikával, hogy az ember és a világ teremtése nem bizonyítható. Számomra a férfi és nő eggyé tétele Isten teremtésbéli ajándéka. Nem ember találta ki a házasságot, azt Isten rendelte. Ezért nem vált időszerűtlenné, nem avult el. Nem a házasság, az Isten alkotta keret romlott meg, hanem az ember, aki azt gondolja, tud ennél jobbat. A férfi megteremtése után, noha minden az első emberé volt, mégis hiányzott valami a teljességből. Növények, állatok, természeti kincsek és minden a férfiúé volt, az Isten mégis azt látta, hogy nem jó az embernek egyedül lenni. Ezért gondolta, hogy alkot hozzáillő segítőtársat. A Biblia részletesen leírja, hogy a férfiú testéből, oldalbordájából formálta az asszonyt, akit örök társául rendelt. Majd azt olvashatjuk, hogy a férfi ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté. Ennél ősibb, eredetibb, nagyszerűbb együttélési forma nem létezik. Minden más az ember maga által szabott útja.

Tóth Imre lelkész harminc éve esket össze párokat Beküldött fotó

– Mi az, amit felnőttként csak a házasságban élhetünk meg?

– Isten ajándékára és adományozó jókedvére szeretném a figyelmet irányítani. Az egész teremtett világban a negatív és pozitív pólusok vonzása a döntő. A férfi a feleségében olyan ajándékot kap, amelyhez semmi sem fogható. És ez megfordítva is igaz. Lelki, szellemi, testi ajándék együtt. A férfi nem elég önmaga számára, és ez értendő a nőre is. A teljességet a nemek különbözősége adja. Másfelől az is Isten gondolata, hogy szaporodjunk és sokasodjunk, tehát legyenek gyermekeink, akikben gyönyörködhetünk, akik viszik tovább az életet, akikért kell fáradnunk, munkálkodnunk. Ez pedig már a család intézményéhez vezet minket.

– Mi az, amit a gyermek csak az e kapcsolatban élő szülőktől kaphat meg?

– A családban, a házasság kötelékében tanulják meg a gyermekek az elköteleződést. A férfi és nő egymáshoz való viszonyulását, egymás elfogadását, a nemi szerepeket. Így lehet jó példa az apa és az anya. Szüleim hatvan évig éltek együtt házasságban, és amit egy ilyen családban kap az ember, az a szeretet teljessége, amelyet mind a négyen mint gyermekek, örökségül kaptunk. A teljes boldogság a ebben a kapcsolatban adatik meg. Ha valaki kész egybekelni a másikkal, akkor elfogadja, felvállalja és szereti őt egy életre.

– A lelkész szerint miért megy olyan sok kapcsolat tönkre?

– Nagyon nehéz erre válaszolni, hiszen a régen a fiatalokat sokszor a saját akaratuk ellenére adták össze, mégis működött a kapcsolatuk. Kitartottak egymás mellett. Minden átértékelődött az idők folyamán. Kisebb a terhelhetőség, a türelem, az állhatatosság. Van, aki állandóan az újabb szerelmet keresi. Ma sokkal inkább az a döntő, hogy mi jó nekem, ahelyett, hogy mi jó a családnak. Az alkalmazkodás hiánya jelentős ok az elromlott házasságokban. Egy elismert házasságkutató az öt szeretetnyelv fontosságát hangsúlyozza. Ezek: az elismerő szavak, a minőségi idő egymásra, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés. Ezek együttese és harmóniája jelenti a boldog házasságot. Egyetlen szóval ez a szeretet. Egy ismerősöm úgy fogalmazta meg a problémát, hogy régen, ha valami elromlott, azt megjavítottuk, ma pedig eldobjuk. Bizony, ez igaz a házasságra is. És még fontos egy szempont,talán ezzel kellett volna kezdeni. Felismeri-e az ember, hogy az Isten kit akar mellé állítani? Mert vallom, hogy Isten a házasságok rendezője is. Harminc éve esketek, és a véletlennek mondott találkozásokban mindig titokzatos isteni rendelést láttam meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában